Svijet

s pravom glasa njih 11 milijuna

Portugal danas bira novi parlament, socijalisti se nadaju ostanku na vlasti

Većina promatrača predviđa tijesnu pobjedu Socijalističke stranke (PS) premijera Antonija Coste, ali se konzervativna Socijaldemokratska stranka (PSD) pod Ruijem Riom nada drukčijem ishodu


 
2 min
HINA

Većina promatrača predviđa tijesnu pobjedu Socijalističke stranke (PS) premijera Antonija Coste, ali se konzervativna Socijaldemokratska stranka (PSD) pod Ruijem Riom nada drukčijem ishodu

Portugal danas bira novi parlament, uz gotovo 11 milijuna Portugalaca u zemlji i inozemstvu s pravom glasa, a vladajući socijalisti nadaju se ostanku na vlasti.

Većina promatrača predviđa tijesnu pobjedu Socijalističke stranke (PS) premijera Antonija Coste, ali se konzervativna Socijaldemokratska stranka (PSD) pod Ruijem Riom nada drukčijem ishodu.

Costa je na vlasti od 2015., a vodio je dvije manjinske vlade koje su podupirale manje ljevičarske stranke.

Parlamentarni izbori su neizvjesni: vladajuće socijaliste ozbiljno ugrožavaju socijaldemokrati (PSD), stranka desnog centra i trenutno vodeća oporba, pokazale su ankete objavljene u petak.

Izborna utrka je za sada prilično neizvjesna, a prema nekim analitičarima moglo bi se dogoditi da ovi izbori dodatno pogoršaju političku nestabilnost u zemlji s obzirom na to da se za sada čini kako ni jedna stranka ni koalicija nemaju potrebnu većinu što bi moglo dovesti do stvaranja nestabilne vlade.

Podrška stranci lijevog centra premijera Antonija Coste smanjila se u mjesec dana s 38 na 35 posto, pokazalo je istraživanje organizacije ISCTE-ICS za TV kanal SIC i novine Expresso.

Istovremeno, podrška socijaldemokratima porasla je s 31 na 33 posto.

Prema ovim rezultatima, riječ je o neznatnoj razlici u postocima koja je na razini statističke pogreške.

No, prema drugoj anketi koja je provedena početkom ovog tjedna, socijaldemokrati vode s malom razlikom.

Prema tim rezultatima, i jedni i drugi su daleko od parlamentarne većine koja prema sustavu proporcionalne zastupljenosti iznosi između 42 i 45 posto glasova.

Dodatno istraživanje, koje je provela Catolica za TV kanal RTP, radio Antena 1 i novine Publico, pokazuje da se podrška socijalistima smanjila s 37 na 36 posto u tjedan dana, dok su socijaldemokrati ostali na stabilnih 33 posto.

U listopadu su dva bivša saveznika Antonija Coste - komunisti i Lijevi blok - stali na stranu desnice kako bi odbili prijedlog proračuna manjinske vlade. Ovaj je potez potaknuo prijevremene izbore

U listopadu su dva bivša saveznika Antonija Coste - komunisti i Lijevi blok - stali na stranu desnice kako bi odbili prijedlog proračuna manjinske vlade. Ovaj je potez potaknuo prijevremene izbore.

Anketa ISCTE-ICS-a pokazala je da krajnje desna stranka Chega, Liberalna inicijativa i komunističko-zeleni savez CDU imaju po šest posto glasova. Bilo koja od ovih stranaka mogla bi postati treća najveća stranka u parlamentu.

Prema istoj anketi, Lijevi blok imao je pet posto glasova, stranka PAN (Pessoas – Animais - Natureza, Ljudi – Životinje - Priroda) imala je dva posto, a desnica CDS-PP i eko-socijalistička stranka Livre po jedan posto glasova.

Rezultati ankete koju je provela Catolica pokazuju da Liberalna inicijativa, Chega i Lijevi blok imaju po šesto posto glasova, CDU pet posto, a stranke CDS-PP, Livre i PAN svaka po dva posto.


Foto: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.