Svijet

Mijenjanje prehrambenih navika

Prijatelji životinja: Prehrana žitaricama može spriječiti krizu s dostupnošću hrane

Udruga je priopćila da trenutne brojke nisu na strani trenutnih prehrambenih navika Europljana jer tone žitarica i mahunarki nepovratno odlaze na tov životinja, a apsurdnim smatraju da ćemo radije biti gladni nego promijeniti svoje prehrambene navik


 
1 min
HINA
FOTO: Shutterstock

Udruga je priopćila da trenutne brojke nisu na strani trenutnih prehrambenih navika Europljana jer tone žitarica i mahunarki nepovratno odlaze na tov životinja, a apsurdnim smatraju da ćemo radije biti gladni nego promijeniti svoje prehrambene navik

Ruska invazija na Ukrajinu rezultirala je strahom da će doći do nestašice hrane, velikog udara na lanac opskrbe hranom i neizbježnog rasta cijena osnovnih žitarica, upozorila je udruga, pozivajući građane da razmisle o prehrani zdravom biljnom hranom kako se ne bi ubijale životinje.

To je, kažu, pitanje čiste matematike jer je za proizvodnju jedne kilokalorije govedine ili janjetine potrebno čak 100 puta više zemlje nego za proizvodnju žitarica, dok se za kilogram mesa potroši 15.000 litara vode, a za kilogram žitarica 100 litara vode.

Cilj je smanjiti jedenje mesa, mlijeka i jaja jer tone hrane odlaze na prehranu životinja, a kada bi se goleme površine na kojima se uzgajaju usjevi za prehranu životinja prenamijenile za prehranu ljudi dobili bi obilje hrane kojim bi se mogao početi rješavati problem krize s hranom.

Udruga je priopćila da trenutne brojke nisu na strani trenutnih prehrambenih navika Europljana jer tone žitarica i mahunarki nepovratno odlaze na tov životinja, a apsurdnim smatraju da ćemo radije biti gladni nego promijeniti svoje prehrambene navike.

Poručuju da problem nestašice žitarica iz Ukrajine, koja je prozvana "žitnicom Europe" nema smisla rješavati paničnom kupovinom rezervi hrane već bi trebali biti svjesniji posljedica mesne industrije i prestati jesti meso.

Obilježavanje Svjetskog dana bez mesa, tzv. Meatouta, počelo je još 1985. simbolizirajući dolazak proljeća, preporod i obnovu prirode.


Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarci danas na referendum odlučuju o mirovinskoj reformi

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017., službeni Bern nada se da će napokon dobiti dovoljno glasova za prijedlog da „stabilizira” švicarski mirovinski sustav, kojemu prijeti da ga pregazi velika 'baby boom' generacija koja se približava mirovini, a očekivani životni vijek joj raste

Svijet
 

SEAD AHMETOVIĆ: Balkanski programeri su među najboljima na svijetu

Ne kažem da su drugi lošiji, ali naši sa Balkana imaju nešto posebno. Mi smo generalno skloni rješavanju problema. Je li to tehnički bolje razvijen mozak kao što ga je imao Nikola Tesla? Ne znam, mi smo uvijek bili privrženi prirodnim znanostima, imamo jake fakultete u svim balkanskim državama. To dokazuju i razna natjecanja na kojima su zemlje iz regije uvijek među prvima, tvrdi Ahmetović

Svijet
 

Na svjetskom prvenstvu u veslanju, braća Sinković četvrti

Zlato su osvojili Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias s vremenom 6:09.34, drugi su bili Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero (6:10.52), a treći Australci David Bartholot i Caleb Antill (6:11.92). Braća Sinković su do četvrtog mjesta stigli s vremenom 6:14.99

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.