Svijet

Vanzemaljskog porijekla

Prodan najveći crni brušeni dijamant za 3,8 milijuna eura

Smatra se da je ova specifična vrsta crnog dijamanta nastala ili od meteorskih udara koji su proizveli prirodno taloženje kemijskih para ili vanzemaljskog podrijetla - od eksplozija supernova koje su formirale asteroide s dijamantima koji su se na kraju sudarili sa Zemljom


 
1 min
HINA

Smatra se da je ova specifična vrsta crnog dijamanta nastala ili od meteorskih udara koji su proizveli prirodno taloženje kemijskih para ili vanzemaljskog podrijetla - od eksplozija supernova koje su formirale asteroide s dijamantima koji su se na kraju sudarili sa Zemljom

"Enigma", najveći  brušeni dijamant na svijetu od 555 karata, prodan je u srijedu u Londonu za 3,16 milijuna funti (3,8 milijuna eura) nakon što je nedavno prvi put bio izložen.

Vjeruje se da je rijedak crni ili karbanado dijamant nastao kada je meteorit ili asteroid udario u Zemlju prije više od 2,6 milijardi godina.

Dijamant od 555,55 karata i 55 ploha postigao je cijenu od 3,16 milijuna funti na online dražbi koju je održala poznata londonska aukcijska kuća Sotheby's.

Karbonada se obično pronalaze blizu površine Zemlje, što ukazuje na vanzemaljsko podrijetlo.

"Smatra se da je ova specifična vrsta crnog dijamanta nastala ili od meteorskih udara koji su proizveli prirodno taloženje kemijskih para ili vanzemaljskog podrijetla - od eksplozija supernova koje su formirale asteroide s dijamantima koji su se na kraju sudarili sa Zemljom", rekla je aukcijska kuća.

Dijamant je jedna od tvari koje je najteže rezati.

Stručnjacima je trebalo tri godine da sirovi dijamant pretvore u dragulj s 55 ploha, a nedavno je prikazan u Dubaiju, Los Angelesu i Londonu.

Njegov je oblik inspiriran bliskoistočnim simbolom moći i zaštite u obliku dlana, Hamsa, koji je također povezan s brojem pet.

"Veličina, oblik i izvor dijamanta Enigme čine ga jedinstvenim i nevjerojatnim", rekao je Tobias Kormind, izvršni direktor najvećeg europskog online zlatara Mayfaira.

 "Većina dijamanata izrezana je u jedan od 10 popularnih oblika, ali oblik Enigme podsjeća na ruku."

Enigma nije dijamant kvalitete dragog kamenja, a karbonado se inače ne koristi u nakitu niti prodaje na aukciji, ali je nedavno postao popularan.

Obično se koriste u industrijskom bušenju zbog svoje izuzetne tvrdoće.

Sotheby's je dijamant nazvao "svemirskim čudom" uoči prodaje, na kojoj su također prihvaćane ponude u kriptovaluti.

Prošle godine u Hong Kongu dijamant Key 10138 prodan je za 12,3 milijuna dolara, plaćen u kriptovaluti.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Tajland u žalosti nakon pokolja u dječjem vrtiću

Na zgradama tajlandske vlade u petak su zastave bile spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog ubojstva više od 30 ljudi, među njima 23 djece, nakon što je bivši policajac upao u dječji vrtić i napao ih nožem i pištoljem, što je šokiralo naciju koja traži odgovore

Svijet
 

Biden upozorava na rizik od nuklearne "apokalipse"

"Nismo se suočili s mogućnošću apokalipse od Kennedyja i Kubanske raketne krize 1962.", rekao je Biden na prikupljanju sredstava u New Yorku, dodavši kako smatra da se njegov ruski kolega Vladimir Putin "nije šalio" kada je izrekao ove prijetnje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.