Svijet

Između Toljatija i Odese

Ranjeno je i nekoliko civila: Rusija optužila Ukrajinu da je digla u zrak cjevovod za amonijak važan za gnojivo

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak navečer blizu Masjutivke, zaselka pod kontrolom ruskih snaga u Harkivskoj oblasti (sjeveroistok Ukrajine), koju je ukrajinska vojska gotovo potpuno oslobodila u jesen 2022 * "Ovaj cjevovod amonijaka bitan je za prehrambenu sigurnost u svijetu", rekla je u srijedu glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova


 
1 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak navečer blizu Masjutivke, zaselka pod kontrolom ruskih snaga u Harkivskoj oblasti (sjeveroistok Ukrajine), koju je ukrajinska vojska gotovo potpuno oslobodila u jesen 2022 * "Ovaj cjevovod amonijaka bitan je za prehrambenu sigurnost u svijetu", rekla je u srijedu glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova

Rusija je danas optužila Ukrajinu da je u "terorističkoj akciji" digla u zrak cjevovod koji ruski grad Toljati povezuje s ukrajinskom lukom Odesom, za izvoz amonijaka i gnojiva koji je u veljači 2022. zatvoren, ali je Moskva tražila da se ponovno otvori.

"Ukrajinska diverzantska skupina eksplozijom je digla u zrak cjevovod amonijaka između Toljatija i Odese", dug oko 2.400 km, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak navečer blizu Masjutivke, zaselka pod kontrolom ruskih snaga u Harkivskoj oblasti (sjeveroistok Ukrajine), koju je ukrajinska vojska gotovo potpuno oslobodila u jesen 2022., navodi isti izvor.

"Nekoliko civila je ranjeno. Pružena im je potrebna medicinska pomoć", dodaje se u priopćenju.

Cjevovod koji ruski grad Toljati, na Volgi, povezuje s Odesom, najvažnijom ukrajinskom lukom na Crnome moru, omogućavao je Rusiji da izveze više od 2,5 milijuna tona amonijaka - glavnog sastojka umjetnog gnojiva - na godinu, uglavnom u Europsku uniju.

Koristio se za izvoz proizvoda kemijske tvornice u Toljatiju, najvećeg proizvođača amonijaka u Rusiji i jednog od najvećih u svijetu.

Cjevovod, izgrađen krajem 1970-ih, prestao je raditi na početku ruske ofenzive u Ukrajini u veljači 2022.

Njegovo ponovno puštanje u rad, koje je Moskva tražila, dio je pregovora o izvozu žitarica u kojima je sudjelovao UN a omogućio je izvoz milijuna tona ukrajinskog žita.

"Ovaj cjevovod amonijaka bitan je za prehrambenu sigurnost u svijetu", rekla je u srijedu glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na tiskovnoj konferenciji.

Optužila je Ukrajinu da je "zadala težak udarac UN-ovim naporima u borbi protiv gladi".

"Jedini kojeg ne zanima ponovno puštanje cjevovoda amonijaka u rad je kijevski režim", rekla je Zaharova.

Ona je dodala  da će za popravak oštećenog cjevovoda biti potreban jedan do tri mjeseca.

Ugovor o izvozu žitarica potpisali su 22. srpnja 2022. UN, Ukrajina, Rusija i Turska.

Taj ugovor koji je omogućio izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, produljen je u svibnju za dva mjeseca, do 17. srpnja, dok Moskva traži jamstva za dio ugovora koji se odnosi na izvoz njezina umjetnog gnojiva.


Nastavite čitati

Svijet
 

Gorski Karabah napustilo oko 85.000 Armenaca

Vladina glasnogovornica Nazeli Baghdasarjan rekla je u petak u glavnom gradu Armenije Erevanu da se radi o ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove. Prema službenim, ali neprovjerenim informacijama, u Gorskom Karabahu je prije živjelo 120.000 karabaških Armenaca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.