Svijet

napadi s crnog mora

Rusi raketiraju ukrajinske gradove, Zelenski: "Nećemo odložiti oružje"

Ruske snage ispalile su krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumy, Poltava i Mariupol. Teške borbe vode se u blizini Mariupola na jugu zemlje. Ukrajinski predsjednik Zelenski:""Nećemo odložiti oružje, branit ćemo našu državu"


 
2 min
Istra24

Ruske snage ispalile su krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumy, Poltava i Mariupol. Teške borbe vode se u blizini Mariupola na jugu zemlje. Ukrajinski predsjednik Zelenski:""Nećemo odložiti oružje, branit ćemo našu državu"

Ruske snage pokrenule su danas koordinirane raketne i topničke napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, a puca se u blizini vladinih zgrada u središtu grada, rekli su vojni dužnosnici i Reutersov svjedok, javlja agencija Reuters.

Dok borbe postaju sve intenzivnije, ruska i ukrajinska vlada signalizirale su otvorenost za pregovore, nudeći prvi tračak nade za diplomaciju otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumy, Poltava i Mariupol. Teške borbe vode se u blizini Mariupola na jugu zemlje.

Predsjednik Volodimir Zelenski, govoreći u videoporuci izvan svog ureda u Kijevu, bio je prkosan.

"Nećemo odložiti oružje, branit ćemo našu državu", rekao je Zelenski.

Zapovjedništvo zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada, koju su napali ruski padobranci.

Rečeno je da je oboren ruski transportni avion, no Reuters nije mogao neovisno provjeriti tvrdnje.

Novinska agencija Interfax priopćila je da su ruske snage preuzele kontrolu nad kijevskom hidroelektranom, no Mihajlo Podoljak, savjetnik ureda predsjednika, rekao da je situacija u Kijevu i njegovim predgrađem pod kontrolom.

"Postoje slučajevi diverzantskih i izviđačkih skupina koje djeluju u gradu, no policija i snage samoobrane učinkovito djeluju protiv njih", rekao je Podolyak.

Ukrajina je priopćila da je ubijeno više od 1.000 ruskih vojnika. Rusija nije objavila podatke o žrtvama. Zelenski je sinoć rekao da je ubijeno 137 vojnika i civila, a stotine ranjeno.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.