Svijet

Čelnik britanske službe:

Ruski vojnici odbijali zapovijedi, oborili vlastiti avion

Čelnik GCHQ-a Jeremy Fleming rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvelike krivo procijenio sposobnosti nekoć moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno podcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada


 
2 min
HINA
EPA/ROMAN PILIPEY

Čelnik GCHQ-a Jeremy Fleming rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvelike krivo procijenio sposobnosti nekoć moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno podcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada

Čelnik britanske obavještajne službe GCHQ izjavio je u srijedu da najnovije informacije pokazuju da su neki ruski vojnici u Ukrajini odbijali izvršenje zapovijedi, a između ostalog su slučajno oborili i jedan ruski zrakoplov.

Čelnik GCHQ-a Jeremy Fleming rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvelike krivo procijenio sposobnosti nekoć moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno podcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada, koji je kaznio Moskvu koordiniranim sankcijama.

"Putin je uvelike krivo procijenio situaciju. Vjerujemo da mu se savjetnici boje reći istinu", kazao je Fleming u govoru u Canberri na Australskom nacionalnom sveučilištu.

Pozivajući se na nove obavještajne podatke, Fleming je rekao da postoje dokazi o niskom moralu i lošoj opremljenosti ruskih vojnika.

“Vidjeli smo ruske vojnike, bez oružja i morala, kako odbijaju izvršavati zapovijedi, sabotiraju vlastitu opremu, a čak su slučajno oborili i vlastiti zrakoplov”, izjavio je Fleming.

Reuters navodi kako nije mogao trenutno dobiti neovisnu potvrdu ove analize.

Kada je riječ o zapadnim sankcijama i tvrdnjama Rusije da će se okrenuti istoku i gradnji partnerstva s Kinom, Fleming je ocijenio da tu postoje rizici od prebliskog savezništva za oboje, a više za Kinu.

"Rusija razumije da će Kina dugoročno vojno i ekonomski postajati sve jača. Neki od njihovih interesa su sukobljeni, Rusija bi mogla biti istisnuta iz jednadžbe", smatra Fleming.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.