Svijet

Zbog optužbi za terorizam

Saudijska Arabija pogubila 81 muškarca

U 2021. je u kraljevini pogubljeno ukupno 67 osoba, a 2020. godine njih 27


 
1 min
HINA
Ljudska prava u Saudijskoj Arabiji pod sve većim su nadzorom skupina za ljudska prava i zapadnih saveznika od ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine

U 2021. je u kraljevini pogubljeno ukupno 67 osoba, a 2020. godine njih 27

Saudijska Arabija pogubila je 81 muškarca, uključujući sedam državljana Jemena i državljanina Sirije u protekla 24 sata zbog optužbi za terorizam i "devijantna uvjerenja", objavila je u subotu državna novinska agencija SPA.

U 2021. je u kraljevini pogubljeno ukupno 67 osoba, a 2020. godine njih 27. 

"Ove osobe... osuđene su za razne zločine, uključujući ubojstvo nedužnih muškaraca, žena i djece", objavio je SPA, pozivajući se na priopćenje ministarstva unutarnjih poslova.

"Zločini koje su počinili ti pojedinci također uključuju zavjet odanosti stranim terorističkim organizacijama, kao što su ISIS (Islamska država), al-Kaida i Huti", dodaje se.

Neki su putovali u zone sukoba kako bi se pridružili "terorističkim organizacijama", navodi SPA. 

Među muškarcima je bilo 37 saudijskih državljana koji su u jednom slučaju proglašeni krivima za pokušaj ubojstava službenika sigurnosti i ciljanje policijskih postaja i konvoja, dodaje se u izvješću.

Saudijska Arabija oštro je kritizirana zbog svojih restriktivnih zakona o političkom i vjerskom izražavanju i provedbi smrtne kazne, uključujući i uhićenje optuženika dok su još maloljetnici. 

Rijad poriče optužbe za kršenje ljudskih prava i tvrdi da štiti nacionalnu sigurnost u skladu sa svojim zakonima. 

SPA je izvijestila da su optuženi imali pravo na odvjetnika i da su im zajamčena puna prava prema saudijskom zakonu tijekom sudskog procesa.


FOTO: Opinion Juris

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.