Svijet

Zbog optužbi za terorizam

Saudijska Arabija pogubila 81 muškarca

U 2021. je u kraljevini pogubljeno ukupno 67 osoba, a 2020. godine njih 27


 
2 min
HINA
Ljudska prava u Saudijskoj Arabiji pod sve većim su nadzorom skupina za ljudska prava i zapadnih saveznika od ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine

U 2021. je u kraljevini pogubljeno ukupno 67 osoba, a 2020. godine njih 27

Saudijska Arabija pogubila je 81 muškarca, uključujući sedam državljana Jemena i državljanina Sirije u protekla 24 sata zbog optužbi za terorizam i "devijantna uvjerenja", objavila je u subotu državna novinska agencija SPA.

U 2021. je u kraljevini pogubljeno ukupno 67 osoba, a 2020. godine njih 27. 

"Ove osobe... osuđene su za razne zločine, uključujući ubojstvo nedužnih muškaraca, žena i djece", objavio je SPA, pozivajući se na priopćenje ministarstva unutarnjih poslova.

"Zločini koje su počinili ti pojedinci također uključuju zavjet odanosti stranim terorističkim organizacijama, kao što su ISIS (Islamska država), al-Kaida i Huti", dodaje se.

Neki su putovali u zone sukoba kako bi se pridružili "terorističkim organizacijama", navodi SPA. 

Među muškarcima je bilo 37 saudijskih državljana koji su u jednom slučaju proglašeni krivima za pokušaj ubojstava službenika sigurnosti i ciljanje policijskih postaja i konvoja, dodaje se u izvješću.

Saudijska Arabija oštro je kritizirana zbog svojih restriktivnih zakona o političkom i vjerskom izražavanju i provedbi smrtne kazne, uključujući i uhićenje optuženika dok su još maloljetnici. 

Rijad poriče optužbe za kršenje ljudskih prava i tvrdi da štiti nacionalnu sigurnost u skladu sa svojim zakonima. 

SPA je izvijestila da su optuženi imali pravo na odvjetnika i da su im zajamčena puna prava prema saudijskom zakonu tijekom sudskog procesa.


FOTO: Opinion Juris

Nastavite čitati

Svijet
 

Potres magnitude 7,3 pogodio sjever Čilea, nema dojava o šteti

Američki sustav upozorenja na tsunami izvijestio je da nema rizika od tsunamija nakon potresa čije je središte bilo oko 20 km (12,5 milja) južno od San Pedro de Atacame. Prema  čileanskoj Nacionalnoj službi za prevenciju i odgovor na katastrofe (SENAPRED) nije bilo neposrednih izvješća o štet

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.