Svijet

ruski ministar obrane

Šojgu: Rusija "metodički provodi" plan na istoku Ukrajine

Sergej Šojgu rekao je da Zapad naoružavanjem Ukrajine čini sve što može da produži vojnu operaciju Moskve


 
2 min
HINA
EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Sergej Šojgu rekao je da Zapad naoružavanjem Ukrajine čini sve što može da produži vojnu operaciju Moskve

Ruske snage "metodički provode" planove "oslobađanja" dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, rekao je u utorak ruski ministar obrane.

Sergej Šojgu rekao je da Zapad naoružavanjem Ukrajine čini sve što može da produži vojnu operaciju Moskve.

Ruske snage ušle su u Ukrajinu 24. veljače. Ukrajinske snage su ih odvratile od napada na Kijev na sjeveru, pa je Moskva svoju vojsku premjestila istočno kako bi provela kopnenu ofenzivu u dvije provincije poznate pod nazivom Donbas.

Donbas, proizvođač ugljena i čelika, ključna je točka ruske kampanje za destabilizaciju Ukrajine od 2014. kada je Kremlj počeo raditi na uspostavi separatističkih "narodnih republika" u Lugansku i Donjecku.

"Plan da se oslobode narodne republike Donjeck i Lugansk provodi se metodički", citirala je Šojgua novinska agencija Ria sa sastanka obrambenih dužnosnika. 

Zapadne zemlje su dale Ukrajini vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, a samo je SAD ponudio pomoć vrijednu više od 2.5 milijardi dolara.

"SAD i zapadne zemlje pod njihovom kontrolom čine sve da produže specijalnu vojnu operaciju što je duže moguće", rekao je Šojgu.

"Rastući volumen zaliha stranog oružja jasno demonstrira njihove namjere da isprovociraju kijevski režim da se bori do zadnjeg Ukrajinca."

Šojgu, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, rijetko je viđen u javnosti otkad je Rusija pokrenula ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Kremlj je rekao prošli mjesec da je razlog to što je zaokupljen svojim dužnostima i nema vremena za medijske aktivnosti.

"Djelovanje naših snaga i kvaliteta naoružanja koje je u upotrebi još jednom demonstriraju da je prioritet našeg vojnog i političkog vodstva za izgradnjom ruskih oružanih snaga ispravan", rekao je Šojgu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.