Svijet

NOVI IZBORI U PRIJESTOLNICI?

Srbija: Oporba traži ponavljanje izbora u Beogradu

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) izgubila je većinu, a nijedna politička stranka i koalicija nije uspjela osigurati dovoljno mandata za izbor gradonačelnika i gradskog vijeća na izborima 3. travnja, održanim istog dana kad je Srbija birala predsjednika i parlament


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) izgubila je većinu, a nijedna politička stranka i koalicija nije uspjela osigurati dovoljno mandata za izbor gradonačelnika i gradskog vijeća na izborima 3. travnja, održanim istog dana kad je Srbija birala predsjednika i parlament

Vođa srbijanske oporbene Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas zatražio je u ponedjeljak u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nove izbore u Beogradu gdje postizborni rezultati nakon 3. travnja pokazuju da nijedna politička opcija nema većinu za formiranje vlasti.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) izgubila je većinu, a nijedna politička stranka i koalicija nije uspjela osigurati dovoljno mandata za izbor gradonačelnika i gradskog vijeća na izborima 3. travnja, održanim istog dana kad je Srbija birala predsjednika i parlament.

Nakon zbrajanja glasova u Beogradu ispostavilo se da Vučićevi naprednjaci s partnerima na jednoj i oporbene koalicije na drugoj strani imaju po 55 mandata, što nikom ne omogućuje da u Skupštini sa 110 vijećnika može formirati vlast.

Oporba je dovela u pitanje i regularnost izbora na više desetaka biračkih mjesta i zatražila ponavljanje, što bi na ponovnom glasanju moglo izvesti na birališta više od 110.000 Beograđana, ali je Gradsko izborno povjerenstvo odbilo 85 prigovora oporbenih koalicija, pa će se glasanje ponoviti na samo četiri biračka mjesta.

Nakon današnjeg razgovora s Vučićem Đilas je novinarima rekao da se "zna procedura" i da bi u uvjetima kad nema jasne većine trebalo uslijediti uvođenje privremenog organa vlasti i novi izbori za srbijansku prijestolnicu.

Đilas je ocijenio da "vlast ne bi bila legitimna" ako iz oporbenog korpusa netko "pretrči" na stranu Vučićevih naprednjaka jer to ne bio izraz volje većine građana koji nisu dali većinsku podršku Vučićevom SNS-u.

Naprednjaci su izgubili primat u središnjim gradskim općinama srbijanske prijestolnice, ali nijedna koalicija iz heterogenog oporbenog korpusa nije uspjela osigurati presudan broj glasova da osigura većinu vijećnika.

Analitičari ne isključuju mogućnost da u Beogradu u dogledno vrijeme budu organizirani novi izbori.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji 3. travnja Vučić je u prvom krugu izborio drugi uzastopni mandat, ali je njegova SNS izgubila znatnu potporu u parlamentu, premda je koalicija koju predvode naprednjaci osvojila 120 mandata, pa uz potporu manjinskih stranaka može osigurati većinu za formiranje vlade.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.