Svijet

Glavni tajnik NATO-a o referendumima u ukrajini

Stoltenberg: "Referendumi" su očita povreda međunarodnog prava

"Lažni referendumi koje je Rusija organizirala nemaju nikakav legitimitet i očita su povreda međunarodnog prava. Ta područja pripadaju Ukrajini", objavio je na Stoltenberg na Twitteru nakon razgovora s Volodimirom Zelenskijem


 
1 min
HINA
EPA/Olivier Matthys

"Lažni referendumi koje je Rusija organizirala nemaju nikakav legitimitet i očita su povreda međunarodnog prava. Ta područja pripadaju Ukrajini", objavio je na Stoltenberg na Twitteru nakon razgovora s Volodimirom Zelenskijem

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg osudio je u utorak "lažne" referendume koje je Rusija organizirala u Ukrajini i zajamčio ukrajinskom predsjedniku da će se saveznici zauzimati za pravo njegove zemlje na obranu.

"Lažni referendumi koje je Rusija organizirala nemaju nikakav legitimitet i očita su povreda međunarodnog prava. Ta područja pripadaju Ukrajini", objavio je na Twitteru nakon razgovora s Volodimirom Zelenskijem.

"Ratovi su nepredvidljivi. Moramo shvatiti da to može dugo potrajati i da moramo biti spremni na nastavak pomoći Ukrajini na dulje vrijeme", upozorio je poslije na sastanku sa socijalističkim zastupnicima Europskog parlamenta.

Jens Stoltenberg je istaknuo potrebu da zemlje NATO-a povećaju proizvodnju oružja i streljiva "kako bi mogle osigurati više opreme za naše vlastito odvraćanje i za našu obranu, ali i radi pomoći Ukrajini".

Osudio je nuklearnu retoriku Vladimira Putina i eskalaciju sukoba s Ukrajinom.

"Svaka upotreba nuklearnog oružja je potpuno neprihvatljiva. To će potpuno promijeniti narav sukoba i Rusija mora znati da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi", rekao je.

"Moramo ozbiljno shvatiti tu retoriku. Zato šaljemo jasnu poruku da će to imati teške posljedice za Rusiju", istaknuo je.

Jens Stoltenberg je ujedno osudio rusko korištenje energenata kao oružja. "To ima ozbiljne posljedice za sve nas, s naglim rastom cijene energenata i s povećanjem inflacije", istaknuo je.

"S velikom zabrinutošću pratimo istjecanje iz plinovoda Sjevernog toka 1 i Sjevernog toka 2 u Baltičkome moru, rekao je. Važno je znati sve činjenice i to ćemo pomno istražiti u narednim satima i danima u uskoj suradnji sa saveznicima u NATO-u i sa Švedskom, našim partnerom koji će uskoro postati član Saveza".


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Prošao nacrt prijedloga promjene Ustava

Riječ je o promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma o promjeni samog Ustava ili organskih zakona i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje će uputiti na plenarnu sjednicu Sabora * Mijenaju se i odredbe o izboru ustavnih sudaca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.