Svijet

stop nasilju nad ženama

Svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje


 
2 min
HINA

Hrvatske ženske udruge po deseti put uključile su se u svjetsku kampanju "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" u sklopu koje su na Trgu bana Jelačića uz performans upozorile da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja.

Ove godine kampanja je posvećena borbi protiv nasilja koje uništava žene ali i koje uništava našu planetu Zemlju, kazala je regionalna koordinacija kampanje Rada Borić, ukazavši na potrebu podizanja svijesti o raširenosti nasilja nad ženama. 

"Milijardu žena u ovom trenutku u svijetu je zlostavljano a Hrvatska nažalost nije iznimka ali i milijarda stabala je posječeno, rijeke i šume devastirane", rekla je.

Upozorila je da svakih 15 minuta jedan žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja, a da su presude koje se donose posve neprimjerene  te neki način ohrabruju zlostavljače.

Porazna hrvatska statistika: Tri žene ubijene od početka godine

"Poruka je da nema isprike za nasilje, da je netko dobar susjed, ljubomoran, branitelj, župan..,”, istaknula je Borić, navodeći da Hrvatska na milijun stanovnika ima više ubijenih žena nego Francuska.

I pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ukazuje na poraznu hrvatsku statistiku.

"Već u prvih 40 dana ove godine imamo tri ubijene žene, tri zatočene žene i nekoliko pokušaja ubojstva i prijetnja oružjem, to govori da je femicid nešto čime će 2022. godina biti obilježena”, kazala je.

U 2021. bilo je ukupno 30 ubojstava, 16 ubijenih muškaraca i 14 ubijenih žena, no ono po čemu se razlikuju su počinitelji, muškarce su u preko 90 posto slučajeva ubijali drugi muškarci, a 14 žena je ubilo 11 njima bliskih muških osoba, dodala je Ljubičić.

Blage kazne za počinitelje

Upozorila je također na blage kazne  za počinitelje, navodeći da na uzorku od 1200 presuda ima manje od 10 posto kazni zatvora za kaznena djela rodno uvjetovanog nasilja, te da se uglavnom radi o uvjetnim i novčanim kaznama.

Organizatorice su naglasila da svi zajedno trebamo poraditi na sprečavanju nasilja i senzibilizirati javnost, kroz sustavnu edukaciju i institucionalno povezivanje.

Uz plesni performans "Petnaest" tijekom skupa okupljenima su dijeljene i razglednice umjetnice Sanje Iveković posvećene borbi protiv nasilja nad ženama.

Slične akcije održavaju se tijekom veljače i u drugim hrvatskim gradovima, u Križevcima, Varaždinu, Rijeci, Vukovaru, Slatini, Bjelovaru... kao i 8. ožujka te na Dan planete Zemlje.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.