Svijet

NACIJA TRAŽI ODGOVORE

Tajland u žalosti nakon pokolja u dječjem vrtiću

Na zgradama tajlandske vlade u petak su zastave bile spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog ubojstva više od 30 ljudi, među njima 23 djece, nakon što je bivši policajac upao u dječji vrtić i napao ih nožem i pištoljem, što je šokiralo naciju koja traži odgovore


 
2 min
HINA
EPA/NARONG SANGNAK

Na zgradama tajlandske vlade u petak su zastave bile spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog ubojstva više od 30 ljudi, među njima 23 djece, nakon što je bivši policajac upao u dječji vrtić i napao ih nožem i pištoljem, što je šokiralo naciju koja traži odgovore

Na zgradama tajlandske vlade u petak su zastave bile spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog ubojstva više od 30 ljudi, među njima 23 djece, nakon što je bivši policajac upao u dječji vrtić i napao ih nožem i pištoljem, što je šokiralo naciju koja traži odgovore.

Većina djece koja su u četvrtak ubijena u vrtiću u Uthai Sawanu, gradu udaljenom 500 km sjeveroistočno od Bangkoka, izbodena je na smrt, rekla je policija, označavajući tako jedan od najstrašnijih pokolja djece u novijoj povijesti.

Policija je identificirala napadača kao bivšeg policajca koji je otpušten zbog optužbi za drogu, zbog čega mu se i sudilo. Nakon napada otišao je kući i ubio ženu i dijete, i na kraju sebe.

Ubijena djeca bila su u dobi od dvije do pet godina, rekao je lokalni dužnosnik.

"To je prizor koji nitko ne želi vidjeti. Od prvog koraka kad sam ušao, osjećao sam se mučno", rekao je za Reuters Piyalak Kingkaew, djelatnik hitne pomoći koji je vodio prvi hitni tim.

"Već smo to prošli, ali ovaj incident je najmučniji jer su to mala djeca", rekao je.

Bivši policajac bio je na sudu ranije tog dana, a zatim je otišao u vrtić po svoje dijete, rekao je glasnogovornik policije Paisal Luesomboon za ThaiPBS.

Kada ondje nije pronašao svoje dijete, započeo je ubilački pohod i počeo ubijati djecu, rekao je Paisal. 

'Molila sam za milost'

Kasno u četvrtak, Reutersov fotograf vidio je kako vreću s tijelom ubojice Panye Khamrapa prenose iz kombija u pokrajinsku policijsku postaju.

"Ne znam (zašto je to učinio), ali bio je pod velikim pritiskom", rekla je Panyina majka za Nation TV, navodeći dug koji je bivši policajac imao i njegovo uzimanje droge.

Fotografije koje je u dječjem vrtiću snimio spasilački tim i podijelio s Reutersom prikazuju sitna tijela položena na pokrivače. 

"Krenuo je prema meni i molila sam ga za milost, nisam znala što učiniti", rekla je jedna potresena žena za ThaiPBS, boreći se sa suzama.

“Ništa nije rekao, pucao je na vrata dok su djeca spavala”, rekla je druga žena izbezumljena.

Oko 30 djece bilo je u objektu - ružičastoj, jednokatnici okruženoj travnjakom i malim palmama - kada je napadač stigao.

Bilo ih je manje nego inače jer je jaka kiša zadržala mnogo ljudi, rekao je okružni dužnosnik Jidapa Boonsom.

Napadač je na silu ušao u zaključanu sobu u kojoj su spavala djeca, rekao je Jidapa.

Tri dječaka i djevojčica koji su preživjeli napad nalaze se na bolničkom liječenju, priopćila je policija.

Masakr je jedan od najgorih u kojem su ubijena djeca, a da je napad počinila jedna osoba.

Anders Breivik ubio je 69 ljudi, većinom tinejdžera, u ljetnom kampu u Norveškoj 2011.

U napadu u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtown Connecticutu 2012. ubijeno je 20 djece, u Dunblaneu u Škotskoj 1996. ubijeno je 16 djece, a ove godine u školi u Uvaldeu u Teksasu 19 djece.

Zakoni o oružju strogi su u Tajlandu, ali u usporedbi s nekim drugim zemljama jugoistočne Azije oružje posjeduje mnogo ljudi.

Ilegalno oružje, koje često potječe iz sukobima razorenih susjednih zemalja, uobičajeno je.


Nastavite čitati

Svijet
 

Povrće, žitarice i grahorice kod muškaraca smanjuju rizik od raka crijeva

"S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena'', rekl su zanstvenici

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.