Svijet

PRVI POTEZ - PUT U UKRAJINU

Tonino Picula ponovno izabran za koordinatora i glasnogovornika za vanjske poslove kluba socijaldemokrata u Europskom parlamentu

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula izabran je na novi dvoipolgodišnji mandat koordinatora i glasnogovornika za vanjske poslove kluba socijaldemokrata u Europskom parlamentu. U okviru izaslanstva Parlamenta u nedjelju putuje u Ukrajinu


 
1 min
HINA
Foto: PIXSELL/Slavko Midžor

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula izabran je na novi dvoipolgodišnji mandat koordinatora i glasnogovornika za vanjske poslove kluba socijaldemokrata u Europskom parlamentu. U okviru izaslanstva Parlamenta u nedjelju putuje u Ukrajinu

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula izabran je na novi dvoipolgodišnji mandat koordinatora i glasnogovornika za vanjske poslove kluba socijaldemokrata u Europskom parlamentu, priopćio je ured zastupnika i najavio da Picula u okviru izaslanstva Parlamenta u nedjelju putuje u Ukrajinu.

Picula je povodom svog imenovanja ocijenio kako se EU u vanjskoj politici u ovom trenutku suočava s izazovima poput onih iz razdoblja Hladnog rata.

“Vanjskopolitički i sigurnosni izazovi s kojima se upravo susreće Europska unija gotovo su najteži u njenoj 70-godišnjoj povijesti i možda se mogu usporediti samo s hladnoratovskom situacijom iz 50-ih i 60-godina prošlog stoljeća.

Napetost na ukrajinsko-ruskoj granici koja se prelijeva u energetsku i ekonomsku krizu, američka dugoročna usmjerenost na prostor Azije i Pacifika, kriza u našem najbližem susjedstvu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kompleksni su i međusobno povezani procesi koji od Europske unije u cjelini zahtijevaju beskrajnu pažnju, posvećenost mirnom rješavanju sukoba i ostvarenje zajedničkih strateških interesa EU i njenih članica. Velika mi je čast da su mi kolege ukazali povjerenje da ću te zadatke nastaviti uspješno obavljati”, istaknuo je Picula.

U priopćenju se ističe da je Picula izabran uz podršku svih 32 članova Odbora za vanjske poslove iz redova Socijalista i demokrata i bez protukandidata.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.