Svijet

Kandidat za predsjednika 2024.

Trump najavio mogućnost pomilovanja nekih napadača na Kapitol

Ako se kandidiram i pobijedim, pošteno ćemo se odnositi prema onima od 6. siječnja", rekao je republikanski milijarder u subotu pred svojim pristašama u Conroeu u Teksasu


 
2 min
HINA

Ako se kandidiram i pobijedim, pošteno ćemo se odnositi prema onima od 6. siječnja", rekao je republikanski milijarder u subotu pred svojim pristašama u Conroeu u Teksasu

Bivši američki predsjednik Donald Trump najavio je mogućnost pomilovanja nekih napadača na Kapitol 6. siječnja 2021. ako pobijedi na predsjedničkim izborima 2024.

"Ako se kandidiram i pobijedim, pošteno ćemo se odnositi prema onima od 6. siječnja", rekao je republikanski milijarder u subotu pred svojim pristašama u Conroeu u Teksasu.

"A ako to bude zahtijevalo pomilovanje, mi ćemo ih pomilovati jer se prema njima postupa tako nepravedno", dodao je.

Od 6. siječnja 2021. više od 725 ljudi, među kojima i članovi ekstremno desno orijentiranih grupa Proud Boys, Oath Keepers i Three Percenters, uhićeno je i optuženo za sudjelovanje u tom nezabilježenom napadu u kojemu je život izgubilo pet osoba.

Pred milijunima začuđenih gledatelja diljem svijeta Trumpovi pristaše pokušale su upasti u sjedište Kongresa, a nekima je to i uspjelo u trenutku kad je potvrđena pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Dana 13. siječnja, osnivač krajnje desno orijentirane skupine Oath Keepers, Stewart Rhodes (56) optužen je za "pobunu" zajedno s još deset članova organizacije.

Istodobno, parlamentarno povjerenstvo nastavlja s radom na rasvjetljavanju događaja i utvrđivanju moguće odgovornosti Donalda Trumpa i njegovih suradnika u tome napadu.

Povjerenstvo je, među ostalima kao svjedokinju pozvalo i njegovu kćer Ivanku. 

Članovi povjerenstva bi po svaku cijenu svoje zaključke željeli donijeti prije parlamentarnih izbora na sredini parlamentarnog saziva (za manje od godinu dana) jer bi u tom razdoblju republikanci mogli ponovno preuzeti kontrolu nad domom i poništiti njihov dosadašnji posao.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.