Svijet

Bogatstvo Porošenka 1,6 milijarda dolara

Ukrajina: Uhićenje Porošenka ili jamčevina od 30 milijuna eura

Predstavnik državnog tužiteljstva zatražio je na saslušanju jamčevinu u iznosu od 30-ak milijuna eura i nošenje elektroničke narukvice ako Porošenko ostane na slobodi. Vlast ga sumnjiči da je tijekom mandata trgovao s proruskim separatistima na istoku, što se smatra "veleizdajom"


 
2 min
HINA
Porošenko vodio zemlju od 2014. do 2019. kada ga je na izborima pobijedio Volodimir Zelenski, bivši glumac bez političkog iskustva

Predstavnik državnog tužiteljstva zatražio je na saslušanju jamčevinu u iznosu od 30-ak milijuna eura i nošenje elektroničke narukvice ako Porošenko ostane na slobodi. Vlast ga sumnjiči da je tijekom mandata trgovao s proruskim separatistima na istoku, što se smatra "veleizdajom"

Ukrajinsko državno odvjetništvo zatražilo je danas uhićenje bivšeg predsjednika i milijardera Petra Porošenka osumnjičenog za "veleizdaju", ili da mu se odredi jamčevina od 30 milijuna eura, što bi moglo prouzročiti unutarnju političku krizu usred geopolitičkih napetosti s Rusijom.

Porošenko, bivši predsjednik i politički protivnik predsjednika Volodimira Zelenskog, vratio se u Ukrajinu tijekom dopodneva nakon jednomjesečnog izbivanja iz zemlje, premda mu prijeti uhićenje.

Iz zračne luke, gdje su ga dočekale tisuće pristaša, odmah se uputio na sud u Kijevu koji treba odlučiti o njegovu eventualnom zadržavanju u pritvoru.

"Vlast je zbunjena i slaba. Umjesto da se bori protiv (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, ona se pokušava boriti protiv nas", istaknuo je bivši predsjednik.

Predstavnik državnog tužiteljstva zatražio je na saslušanju jamčevinu u iznosu od 30-ak milijuna eura i nošenje elektroničke narukvice ako Porošenko ostane na slobodi. U suprotnom će mu se odrediti pritvor.

Porošenko (56) optužuje svog nasljednika da je naredio njegov kazneni progon kako bi "skrenuo pozornost" sa stvarnih problema u zemlji.

Vlast ga sumnjiči da je tijekom mandata trgovao s proruskim separatistima na istoku, što se smatra "veleizdajom".

Petro Porošenko, čije je bogatstvo časopis Forbes procijenio na 1,6 milijarda dolara, vodio je zemlju od 2014. do 2019. kada ga je na izborima pobijedio Volodimir Zelenski, bivši glumac bez političkog iskustva.

Porošenko je pod istragom zbog navodne izdaje vezano uz financiranje proruskih separatista kroz ilegalnu prodaju ugljena dok je bio na dužnosti 2014.-2015. Za to kazneno djelo prijeti mu 15 godina zatvora.

Bivši predsjednik odbija optužbe, a njegova stranka optužuje Zelenskog da pokušava ušutkati političku oporbu.

Administracija Volodimira Zelenskog kaže da su tužitelji i sudstvo neovisni i optužuje Porošenka da misli da je iznad zakona.

Početkom siječnja sud u Kijevu je naredio zamrzavanje imovine bivšeg predsjednika koji posjeduje veliku tvornicu slatkiša Rošen i dvije televizijske mreže.

Nakon dolaska na vlast Porošenko se približio Zapadu, ali nije uspio iskorijeniti korupciju i siromaštvo. Zelenski je obećao da će se obračunati s tim pošastima, ali zasad mu to ne ide od ruke.

Zapadni diplomati pozvali su na političko jedinstvo u Ukrajini uoči Porošenkova dolaska.

Ukrajina i njezini saveznici podigli su uzbunu zbog desetaka tisuća ruskih vojnika u blizini njezinih granica. Pošto prošlog tjedna diplomatski razgovori nisu donijeli nikakav napredak, Sjedinjene Države su u petak rekle da Rusija priprema izgovor za napad, što je Kremlj odbio kao "neutemeljeno". 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.