Svijet

ured za ljudska prava

UN: Žena koja je prekinula ruski TV program ne bi trebala biti kažnjena

Kremlj je rekao u utorak da se djelovanje žene koja je prekinula vijesti uživo na ruskom državnom kanalu u ponedjeljak kako bi osudila rat u Ukrajini svodi na "huliganstvo"


 
1 min
HINA
Screenshot

Kremlj je rekao u utorak da se djelovanje žene koja je prekinula vijesti uživo na ruskom državnom kanalu u ponedjeljak kako bi osudila rat u Ukrajini svodi na "huliganstvo"

Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda u utorak je pozvao ruske vlasti da se pobrinu da prosvjednica koja se umiješala u televizijski programa prvog kanala neće biti kažnjena zato što je iskoristila svoje pravo na slobodu govora.

Kremlj je rekao u utorak da se djelovanje žene koja je prekinula vijesti uživo na ruskom državnom kanalu u ponedjeljak kako bi osudila rat u Ukrajini svodi na "huliganstvo".

Ravina Shamdasani, UN-ova glasnogovornica za ljudska prava rekla je na brifingu za medije u utorak da se ruske vlasti trebaju pobrinuti da se žena "ne suoči s represalijama zbog korištenja svoga prava na slobodu govora."

Nevladina organizacija OVD-Info, koja je predstavila ženu kao Marinu Ovsianikovu, zaposlenicu tog medija, objavila je da je ona uhićena i odvedena u policijsku postaju.

Scena se odigrala tijekom večernje informativne emisije "Vremia" prvog kanala, koju svaki dan prate milijuni Rusa.

Dok je poznata voditeljica Ekaterina Andrejeva čitala vijesti, Ovsianikova se pojavila iza nje s transparentnom na kojem je pisalo: "Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu".

"Rusi su protiv rata", moglo se još pročitati.

Voditeljica je nastavila čitati vijesti nekoliko sekundi a potom je mreža brzo prešla na reportažu i prekinula izravni prijenos iz studija.


Nastavite čitati

Svijet
 

U ratu u Ukrajini poginulo više od 50.000 ruskih vojnika

Ni Ukrajina ni Rusija od samog početka rata ne objavljuju svoje gubitke. Krajem veljače, Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000, dok ruska vojska vrlo rijetko govori o svojim vojnim gubicima, no smatra se da su objavljene brojke svedene na minimum

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.