Svijet

KRIZA NA RUSKO-UKRAJINSKOJ GRANICI

Vijeće sigurnosti UN-a: SAD i Rusija međusobno se optužuju za "provokaciju"

Rusija nije uspjela zaustaviti ono što je nazvala „provokativnim“ susretom Vijeća sigurnosti UN-a na temu pregrupiranja njene vojske koje SAD i druge članice tog tijela smatraju prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Rusija nije uspjela zaustaviti ono što je nazvala „provokativnim“ susretom Vijeća sigurnosti UN-a na temu pregrupiranja njene vojske koje SAD i druge članice tog tijela smatraju prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti

Tenzija između SAD-a i Rusije zbog krize na ukrajinsko-ruskoj granici u ponedjeljak se prelila i na sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj su diplomati dviju stalnih članica iznijeli svoje stavove. 

Rusija nije uspjela zaustaviti ono što je nazvala „provokativnim“ susretom Vijeća sigurnosti (VS) na temu pregrupiranja njene vojske koje SAD i druge članice tog tijela smatraju prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti. 

„Prijetnja agresijom na granici s Ukrajinom je provokacija. Naš uvid u činjenice na terenu to nisu“, rekla je Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica u tom petnaesteročlanom tijelu. „Provokacija dolazi od Rusije, ne od drugih članova ovog vijeća“, kazala je zatim. Optužila je Rusiju da je dovela više od 100 tisuća vojnika blizu ukrajinske granice te da priprema „ofenzivnu akciju“ u toj državi.

Veleposlanica tvrdi da Washington ima informacije da Moskva početkom idućeg mjeseca planira dovesti još 30 tisuća vojnika u Bjelorusiju.

Ruski veleposlanik, Vasilij Nebenzija, rekao je, pak, da „nema dokaza“ da Moskva planira vojno djelovati protiv Ukrajine, naglasivši da Rusija to stalno ponavlja.  „Naši zapadni kolege govore o potrebi deeskalacije. Prije svega, oni sami podižu tenzije i imaju retoriku koja potiče eskalaciju“, naglasio je.  „Rasprava o prijetnji rata je provokativna sama po sebi. Vi gotovo da pozivate na to. Vi želite da se to dogodi. Čekate to, kao da želite da se vaše riječi ostvare“, dodao je. 

Rasprava u ponedjeljak odvija se na inicijativu SAD-a, a za to joj je bilo potrebno još devet glasova. Deset članica je bilo za, Rusija i Kina su bile protiv, a Indija, Gabon i Kenija su bili suzdržane.

Nebenzija je rekao da Rusiju „nije strah“ raspravljati o Ukrajini, no da ne vidi svrhu sastanka. Dodao je da Moskva nikad nije potvrdila koliko je vojnika doista u blizini granice. 

Kineski veleposlanik Zhang Jun rekao je da je „sada potrebna tiha, a ne diplomacija megafona“. 

Vijeće sigurnosti se zbog Ukrajine sastalo desetak puta nakon ruske aneksije Krima 2014., no nije donosilo rezolucije.

Rusija je uz SAD, Kinu, Francusku i Veliku Britaniju, stalna članica VS-a s pravom veta na rezolucije. 
 


Nastavite čitati

Svijet
 

"Ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti"

Putin kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, tvrdeći pri tom da je rusko gospodarstvo, koje je poraslo 3,6 posto prošle godine, otporno na zapadne sankcije kojima se željela  zaustaviti  ruska  trgovina

Svijet
 

Inter po 20. put prvak Italije

Inter je ovom pobjedom stigao do 86 bodova, odnosno nedostižnih 17 više od drugog Milana. U Italiji je tako drugu godinu zaredom prvak potvrđen čak pet kola prije kraja sezone, lani je to isto uspjelo Napoliju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.