Svijet

Obraćanje svijetu

Vladimir Putin upravo potpisao priznanje neovisnih država Donjeck i Luhansk! "Ukrajina je neodvojiv dio Rusije - nju je stvorila Rusija"

Prema njegovim riječima "Ukrajina nikada nije bila 'svoja' zemlja, nego je samo kopirala zapadne modele upravljanja."


 
2 min
Matea Čelebija
FOTO: N1/Screenshot

Prema njegovim riječima "Ukrajina nikada nije bila 'svoja' zemlja, nego je samo kopirala zapadne modele upravljanja."

Nakon što je danas popodne objavljeno da je predsjednik Rusije Vladimir Putin priznao ruske separatiste, ubrzo se obratio svjetskoj javnosti koja posljednih dana iz sata u sat prati rusko-ukrajinsku krizu.

Poslije višetjednih pregovora sa diplomatima Zapada, Putin je donio konačnu odluku. Upravo je potpisana odluka o priznanju separatista, čime bi trebala nastati neovisne države Luhansk i Donjeck.

Paralelno s tim, francuski predsjednik Emmanuel Macron sazvao je Hitnu sjednicu Vijeće za sigurnost i obranu, a cijelo je vrijeme u kontaktu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Putin potpisuje priznanje republika/FOTO: Screenshot

"Ukrajina je neodvojiv dio Rusije"

U dugom obraćanju javnosti, Putin je izjavio da Rusiju i Ukrajinu "veže" duga povijest koja je, po njemu, neodvojiva, a koju su Ukrajinci zanemarili. Na području Ukrajine živi velik broj Rusa koji imaju svoje obitelj i prijatelje u Rusiji.

Također, pozivavši se na Ljenina i Sovjetski savez, izjavio je kako je „Ukrajinu stvorila Rusija.“ Prema njegovim riječima "Ukrajina nikada nije bila 'svoja' zemlja,nego je samo kopirala zapadne modele upravljanja."

"Nisu osigurali bolje uvjete za svoje stanovništvo, ukrali su milijune novca od brojnih sumnjivih poslova, a samo se vode populističkim idejama", oštar je bio Putin u svom obraćanju javnosti.

Veliki su izgledi da Zapad pokrene sankcije Rusiji

U međuvremenu se javnosti obratio i Josep Borell, predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, rekavši pritom da će priložiti niz prijedloga za sankcije Rusiji, u slučaju da prizna Luhansk i Donjeck.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.