Svijet

svojim očima vidjela razaranja u Buči

Von der Leyen: Čini se da su ruske akcije ratni zločini

"Moj instinkt kaže: ako ovo nije ratni zločin, što je ratni zločin, ali ja sam liječnik po obrazovanju i pravnici moraju pažljivo istražiti", rekla je von der Leyen novinarima u vlaku iz Ukrajine u subotu


 
2 min
HINA
EPA/UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

"Moj instinkt kaže: ako ovo nije ratni zločin, što je ratni zločin, ali ja sam liječnik po obrazovanju i pravnici moraju pažljivo istražiti", rekla je von der Leyen novinarima u vlaku iz Ukrajine u subotu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u subotu kako se čini da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da pravnici moraju istražiti navodne incidente.

Napuštajući Ukrajinu nakon posjeta, rekla je da je u petak svojim očima vidjela razaranja u gradu Buči u blizini Kijeva. Tim forenzičara počeo je u petak ekshumirati masovnu grobnicu u kojoj se nalaze tijela civila za koje lokalni dužnosnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

"Moj instinkt kaže: ako ovo nije ratni zločin, što je ratni zločin, ali ja sam liječnik po obrazovanju i pravnici moraju pažljivo istražiti", rekla je von der Leyen novinarima u vlaku iz Ukrajine u subotu.

"Vidjela sam fotografije, pokazao mi je (ukrajinski premijer) Denis Šhmihal: Ubijati ljude dok hodaju. Također smo mogli vidjeti svojim očima da je razaranje u gradu usmjereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj”, rekla je, misleći na Buču.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i zanijekala ciljanje civila u, kako Kremlj naziva "posebnoj vojnoj operaciji" za demilitarizaciju i "denacifikaciju" svog susjeda.

Kremlj je u utorak rekao da su optužbe da su ruske snage pogubile civile u Buči "monstruozna krivotvorina" s ciljem ocrnjivanja ruske vojske.

U petak, istog dana kada su von der Leyen i Josep Borrell, glavni diplomat EU-a, posjetili Kijev i njegova predgrađa, Ukrajina i njezine saveznice okrivile su Rusiju za raketni napad u kojem su poginule najmanje 52 osobe na željezničkoj postaji u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane, prema novinskoj agenciji RIA, tvrdi da rakete, za koje se tvrdi da su pogodile stanicu Kramatorsk, koristi samo ukrajinska vojska i da ruske oružane snage u petak nisu imale ciljeve u Kramatorsku.

Von der Leyen je rekla da EU radi s Ukrajinom u zajedničkoj istrazi na prikupljanju dokaza o mogućim ratnim zločinima za korištenje u budućim sudskim slučajevima.

"Izuzetno je važno da bude dobro dokumentirano, kako bi se spriječili porazi na sudu ako dokazi nisu dovoljno dobri", rekla je von der Leyen.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan rekao je prošlog mjeseca da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.


Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.