Svijet

PriKUPIO 59,9 posto glasova

Vučić želi "snažne odnose" s Hrvatskom, raduje ga ulazak Žigmanova u parlament

Koalicijska lista Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani koju je predvodio Žigmanov je, prema neslužbenim rezultatima, izborila mjesto u Skupštini Srbije, udružena s Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i više uglednih pojedinaca i hrvatskih udruga u Vojvodini


 
2 min
HINA
HINA/ TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Koalicijska lista Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani koju je predvodio Žigmanov je, prema neslužbenim rezultatima, izborila mjesto u Skupštini Srbije, udružena s Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i više uglednih pojedinaca i hrvatskih udruga u Vojvodini

Želim da imamo snažne i bolje odnose s Hrvatskom i dat ću sve od sebe da to napravimo, poštivajući sve naše razlike, poručio je u nedjelju navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je u stranačkom izbornom stožeru proglasio pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Komentirajući rezultate parlamentarnih izbora Vučić je rekao kako mu je "neobično drago" i što će u parlamentu biti predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Koalicijska lista Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani koju je predvodio Žigmanov je, prema neslužbenim rezultatima, izborila mjesto u Skupštini Srbije, udružena s Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i više uglednih pojedinaca i hrvatskih udruga u Vojvodini.

Listu Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani, DSHV i Žigmanova uoči izbora podržala je hrvatska vlada priopćenjem Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je službeno pozvalo "sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice da glasuju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov".

Ta lista je, prema priopćenju MVEP-a, "dobila potporu hrvatskih legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić".

Listu je podržala i "većina političkih i društvenih institucija koja okupljaju Hrvate iz te države", naveo je MVEP.

Prema dosad objavljenim rezultatima nedjeljnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, za Vučića je glasalo 59,9 posto, odnosno 2,25 milijuna od oko 6,5 milijuna upisanih birača. "Nitko u Srbiji to nije nikada uspio i to znači da sam jedini koji je dva puta pobijedio u prvom krugu, a da nijednom nije bilo tijesno", rekao je Vučić, naglasivši da je na izbore izišlo oko 3,84 milijuna ljudi.

"Izbori su potvrdili demokratsku prirodu srpskog društva", ocijenio je Vučić.

Istodobno, Vučić je priznao kako su izbori pokazali da se Srbija "dramatično pomaknula udesno", ocijenivši da je "utjecaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora".

Koalicija "Zajedno možemo sve", predvođena Vučićevom Srpskom naprednom strankom osvojila je 43,95 posto glasova što će joj osigurati 124 do 125 mandata, i dovesti na rub da može i samostalno formirati vladu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.