Svijet

Velike optužbe

WHO optužuje tvrtke za neetički marketing u prodaji mlijeka za bebe

Zavaravajuće i znanstveno nepotkrijepljene poruke koriste se kako bi se majke uvjerile da bebama daju adaptirano mlijeko umjesto majčina, navodi se u izvješću. Industrija je 2019. vrijedila 55 milijardi dolara


 
1 min
HINA

Zavaravajuće i znanstveno nepotkrijepljene poruke koriste se kako bi se majke uvjerile da bebama daju adaptirano mlijeko umjesto majčina, navodi se u izvješću. Industrija je 2019. vrijedila 55 milijardi dolara

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  i UNICEF optužuju tvrtke koje proizvode adaptirano mlijeko za bebe za neetičku marketinšku praksu kojom ciljaju na trudnice i mlade majke, u studiji objavljenoj u srijedu.

Zavaravajuće i znanstveno nepotkrijepljene poruke koriste se kako bi se majke uvjerile da bebama daju adaptirano mlijeko umjesto majčina, navodi se u izvješću. Industrija je 2019. vrijedila 55 milijardi dolara.

Dok su se stope dojenja neznatno povećale u posljednjih 20 godina, prihodi proizvođača adaptiranog mlijeka gotovo su se udvostručili u istom vremenskom okviru.

Riječ je o šest velikih tvrtki čija je praksa slična, rekao je za dpa Nigel Rollins, iz odjela WHO-a odgovornog za zdravlje majki i djece, ne navodeći pojedinačno koje su to tvrtke.

Samo je 25 zemalja uvelike primijenilo kodeks ponašanja iz 1981. o marketingu dječje hrane, izvijestila je WHO 2020.

U izvješću se navodi da su tvrtke pokrenule grupe za majke na društvenim mrežama ili su se infiltrirale u već postojeće kako bi promovirale 'formule' za bebe.

Zdravstvenim radnicima davale su sumnjive informacije na konferencijama ili u brošurama, koje su zatim prosljeđivale majkama.

Te lažne informacije uključivale su tvrdnje da bebe dulje spavaju ako piju adaptirano mlijeko, da majčino mlijeko s vremenom gubi na kvaliteti i da bi određeni proizvodi mogli spriječiti alergije.

Prema WHO-u, postoje doživotne prednosti dojenja u prvim mjesecima života, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa – kao i smanjenje rizika od raka dojke kod majki.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Svijet
 

UGROŽNE GOMILE I GRADINE: Solarne elektrane u Hercegovini uništavaju baštinu staru 4000 godina

„Svugdje u svijetu prije takvih aktivnosti provode se arheološke studije o utjecaju na baštinu. Nažalost naše institucije su devastirane“, rekao je pročelnik studija Arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Tino Tomas za RTV HercegBosne. Pojasnio je kako najveću odgovornost za uništavanje povijesne baštine snose institucije koje izdaju potrebne dozvole za gradnju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.