Svijet

Velike optužbe

WHO optužuje tvrtke za neetički marketing u prodaji mlijeka za bebe

Zavaravajuće i znanstveno nepotkrijepljene poruke koriste se kako bi se majke uvjerile da bebama daju adaptirano mlijeko umjesto majčina, navodi se u izvješću. Industrija je 2019. vrijedila 55 milijardi dolara


 
2 min
HINA

Zavaravajuće i znanstveno nepotkrijepljene poruke koriste se kako bi se majke uvjerile da bebama daju adaptirano mlijeko umjesto majčina, navodi se u izvješću. Industrija je 2019. vrijedila 55 milijardi dolara

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  i UNICEF optužuju tvrtke koje proizvode adaptirano mlijeko za bebe za neetičku marketinšku praksu kojom ciljaju na trudnice i mlade majke, u studiji objavljenoj u srijedu.

Zavaravajuće i znanstveno nepotkrijepljene poruke koriste se kako bi se majke uvjerile da bebama daju adaptirano mlijeko umjesto majčina, navodi se u izvješću. Industrija je 2019. vrijedila 55 milijardi dolara.

Dok su se stope dojenja neznatno povećale u posljednjih 20 godina, prihodi proizvođača adaptiranog mlijeka gotovo su se udvostručili u istom vremenskom okviru.

Riječ je o šest velikih tvrtki čija je praksa slična, rekao je za dpa Nigel Rollins, iz odjela WHO-a odgovornog za zdravlje majki i djece, ne navodeći pojedinačno koje su to tvrtke.

Samo je 25 zemalja uvelike primijenilo kodeks ponašanja iz 1981. o marketingu dječje hrane, izvijestila je WHO 2020.

U izvješću se navodi da su tvrtke pokrenule grupe za majke na društvenim mrežama ili su se infiltrirale u već postojeće kako bi promovirale 'formule' za bebe.

Zdravstvenim radnicima davale su sumnjive informacije na konferencijama ili u brošurama, koje su zatim prosljeđivale majkama.

Te lažne informacije uključivale su tvrdnje da bebe dulje spavaju ako piju adaptirano mlijeko, da majčino mlijeko s vremenom gubi na kvaliteti i da bi određeni proizvodi mogli spriječiti alergije.

Prema WHO-u, postoje doživotne prednosti dojenja u prvim mjesecima života, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa – kao i smanjenje rizika od raka dojke kod majki.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.