Svijet

OZBILJNA PREPORUKA

WHO pozvao Ukrajinu da uništi patogene koji se čuvaju u laboratorijima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se čuvaju u javnozdravstvenim laboratorijima u zemlji kako bi spriječila svako potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, potvrdio je u petak WHO za Reuters


 
2 min
HINA
FOTO: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se čuvaju u javnozdravstvenim laboratorijima u zemlji kako bi spriječila svako potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, potvrdio je u petak WHO za Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se čuvaju u javnozdravstvenim laboratorijima u zemlji kako bi spriječila svako potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, potvrdio je u petak WHO za Reuters.

Stručnjaci za biosigurnost rekli su da su ulazak ruskih trupa u Ukrajinu i bombardiranje njezinih gradova povećali rizik od bijega patogena koji izazivaju bolesti, ako bilo koji od objekata u kojima se čuvaju bude oštećen.

Kao i mnoge druge zemlje, Ukrajina ima javnozdravstvene laboratorije koji istražuju kako ublažiti prijetnje opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, uključujući covid-19.

U odgovoru na pitanja Reutersa o suradnji s Ukrajinom prije i tijekom ruske invazije, WHO je potvrdio da je nekoliko godina surađivao s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima na promicanju sigurnosnih praksi koje pomažu u sprječavanju "slučajnog ili namjernog oslobađanja patogena".

"Kao dio ovog rada, WHO je snažno preporučio ministarstvu zdravstva Ukrajine i drugim nadležnim tijelima da unište patogene visoke prijetnje kako bi spriječili potencijalno izlijevanje", objavio je WHO, agencija Ujedinjenih naroda.

WHO nije želio reći kada je dao preporuku niti je naveo pojedinosti o vrstama patogena ili toksina smještenih u ukrajinskim laboratorijima. Agencija također nije odgovorila na pitanja jesu li njezine preporuke usvojene.

Ukrajinske laboratorijske sposobnosti u središtu su rastućeg informacijskog rata otkako je Rusija prije dva tjedna pokrenula invaziju na Ukrajinu. U srijedu je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ponovila dugogodišnju tvrdnju da Sjedinjene Države upravljaju laboratorijom za biološki rat u Ukrajini, optužbu koju su Washington i Kijev više puta odbacili.

Zaharova je rekla da dokumenti koje su pronašle ruske snage u Ukrajini pokazuju "hitan pokušaj brisanja dokaza vojnih bioloških programa" uništavanjem laboratorijskih uzoraka. Reuters nije mogao samostalno potvrditi njezine informacije.

Kao odgovor, glasnogovornik ukrajinskog predsjednika je rekao: "Ukrajina strogo poriče svaku takvu tvrdnju." Glasnogovornici američke vlade također su snažno opovrgnuli optužbe Zaharove, rekavši da bi Rusija mogla koristiti svoje tvrdnje kao izgovor za korištenje vlastitog kemijskog ili biološkog oružja.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u petak na zahtjev Rusije, rekli su diplomati, kako bi razgovarali o tvrdnjama Moskve, iznesenim bez dokaza, o američkim biološkim aktivnostima u Ukrajini.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.