Svijet

Nakon skupštine UN-a

WWF: Svjetski čelnici dogovorili jedan od najambicioznijih svjetskih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola

Sporazum će biti jedan od najambicioznijih svjetskih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola iz 1989. godine, kojim je ukinuta uporaba tvari koje oštećuju ozonski omotač, priopćeno je iz WWF Adrije


 
2 min
HINA
WWF Adria

Sporazum će biti jedan od najambicioznijih svjetskih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola iz 1989. godine, kojim je ukinuta uporaba tvari koje oštećuju ozonski omotač, priopćeno je iz WWF Adrije

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u srijedu je pozdravila odluku skupštine UN-a za okoliš da započne pregovore o globalnom sporazumu o onečišćenju plastikom, te poručila kako potiče svjetske vlade da iskoriste taj veliki iskorak u smanjenju zagađenja plastikom.

Države članice UN-a su se danas tijekom skupštine Ujedinjenih naroda za okoliš jednoglasno dogovorile da će razviti pravno obvezujući sporazum o okončanju zagađenja plastikom. Taj će sporazum biti jedan od najambicioznijih svjetskih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola iz 1989. godine, kojim je ukinuta uporaba tvari koje oštećuju ozonski omotač, priopćeno je iz WWF Adrije.

WWF u priopćenju kaže kako će usvojena rezolucija UN-a rezultirati čvrstim sporazumom koji će sadržavati globalna pravila i obveze koji uključuje cijeli životni ciklus plastike. Skup spomenutih pravila držat će države, poduzeća i društvo odgovornima za eliminiranje plastičnog onečišćenja iz svojeg okruženja.

"Svjetski su čelnici napokon shvatili da se svi zajedno moramo boriti protiv plastične krize, kao jednog od najvećih problema s kojima se svijet suočava. Pristankom na razvoj pravno obvezujućeg globalnog sporazuma o onečišćenju plastikom, oni utiru put čišćoj i sigurnijoj budućnosti za ljude i planet", istaknula je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Iako WWF pozdravlja tu odluku, to je tek početak jer je potreban velik angažman i odlučnost brojnih strana kako bi se ostvario sporazum koji bi trebao omogućiti učinkovit prijelaz na kružno gospodarstvo po pitanju plastike.

Peticiju kojom se poziva na globalni sporazum potpisalo je više od 2,2 milijuna ljudi diljem svijeta, dok je preko 120 globalnih tvrtki i više od 1000 organizacija civilnog društva također podržalo sklapanje sporazuma.

Ambiciozan globalni sporazum o zagađenju plastikom do 2024. pravno obvezuje i sadrži niz zajedničkih pravila i propisa koji povećavaju učinkovitost kružnog gospodarenja plastikom diljem svijeta, sadrži globalne propise koji se bave cijelim životnim ciklusom plastike, uključujući globalne zabrane štetnih proizvoda i radnji, standarde dizajna proizvoda i mjere koje smanjuju proizvodnju i potrošnju „djevičanske“ plastike.


Nastavite čitati

Svijet
 

SVI REKORDI TADEJA POGAČARA: Slovenski biciklist uz bok Coppiju, Merckxu, Hinaultu, Indurainu, Pantaniju

Prvak UAE Team Emirates pobijedio je i na zadnjoj, kronometarskoj etapi ovogodišnjeg Toura, a ispisao je povijest biciklizma osvajanjem Gira i Toura i pobjedom u šest etapa na Giro d’Italia i šest etapa na Tour de France u istoj sezoni. Je li spreman i za španjolski Vueltu i za pobjedu na Svjetskom prvenstvu? * Ove godine glavni sudac na Tour de Franceu bio je Bruno Valčić iz Pule

Svijet
 

Trumpova kampanja mijenja brzinu kako bi se prilagodila Kamali Harris

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump pokušat će pokazati neopredijeljenim biračima da njegova vjerojatna nova suparnica, potpredsjednica Kamala Harris, ima prste u dva velika pitanja na kojima računa da će pobijediti na predsjedničkim izborima u studenom: imigraciji i troškovima života

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.