Svijet

MISTERIOZNI ZNAK Z

"Z": Znak potpore ruskoj vojsci osvaja javni prostor

Jedna od teorija o značenju slova "Z" je i prozaično tumačenje da je to prvo slovo riječi "zapad", što smjera na oružane snage ruske zapadne oblasti. Napokon, neki misle da je riječ o prvom slovu imena ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog


 
2 min
HINA

Jedna od teorija o značenju slova "Z" je i prozaično tumačenje da je to prvo slovo riječi "zapad", što smjera na oružane snage ruske zapadne oblasti. Napokon, neki misle da je riječ o prvom slovu imena ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog

Od početka ruske invazije na Ukrajinu slovo "Z" ispisano na tenkovima pojavilo se u javnom prostoru u Rusiji na automobilima, na poprsju sportaša, pa i na laku za nokte.

Premda ima više teorija o njegovu značenju, jedno je sigurno: riječ je o znaku potpore ruskoj vojsci koji raspiruje strasti na strani pristaša i na strani protivnika.

Na svojim stranicama na Instagramu i na Telegramu rusko ministarstvo obrane niže poruke s početnim slovom "Z": "Za pobjedu", "Za mir", "Za istinu", "Za Rusiju".

Mjesna glasila su objavila i fotografiju šezdesetak bolesne djece s obiteljima i njegovateljima snimljenu iz zraka koji su formirali slovo "Z" u dvorištu njihove ustanove pod snijegom u Kazanju, u Tatarstanu.

Nekoliko dana poslije, ruski gimnastičar Ivan Kuljak (20) popeo se na treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u gimnastici u Dohi, u Kataru, sa "Z" nalijepljenim na prsima. Uz njega je, na vrhu podija, bio ukrajinski gimnastičar.

Međunarodna gimnastička federacija reagirala je zatraživši "pokretanje stegovnog postupka protiv Kuljaka zbog njegova skandaloznog ponašanja."

Mladi sportaš je pak izjavio za ruske medije da bi "ponovo učinio isto" da se nađe u sličnoj situaciji: "Vidio sam da ga nose naši vojnici i vidio što znači. (...) Htio sam iznijeti svoje mišljenje. Kao sportaš uvijek ću se boriti za pobjedu i nastupati za mir".

Kako god bilo, od političara, preko influencera do slavnih ljudi, svi se žele pokazati s tim simbolom koji je postao znak odanosti Kremlju.

U redovima protivnika vojne intervencije simboli nisu toliko vidljivi u javnom prostoru, premda se manji prosvjedi svakodnevno organiziraju unatoč zabrani.

Miroljubivi slogani se ponegdje ispisuju na zidovima u Moskvi, ali brzo nestaju.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.