Svijet

Odobrio Ruski parlament

Za širenje "lažnih" vijesti o ruskoj vojsci 15 godina zatvora

Ruski dužnosnici u više navrata su govorili da ruski neprijatelji poput Sjedinjenih Država i njihovih saveznika šire lažne informacije u pokušaju da posiju neslogu i podijele ruski narod


 
1 min
HINA
Ruska Duma FOTO: Hina

Ruski dužnosnici u više navrata su govorili da ruski neprijatelji poput Sjedinjenih Država i njihovih saveznika šire lažne informacije u pokušaju da posiju neslogu i podijele ruski narod

Nakon što je to učinila Duma i gornji dom ruskog parlamenta izglasao je  u petak nacrt zakona kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina osobama koje namjerno šire "lažne" informacije o ruskim oružanim snagama, izvijestila je novinska agencija TASS.

Ranije u petak donji dom ruskog parlamenta (Duma) izglasao je taj nacrt zakona te će on stupiti na snagu u trenutku kad ga predsjednik Vladimir Putin potpiše, što se očekuje da će učiniti.

Moskva kaže da uzvraća napad na ono što ona naziva "informacijski rat" koji Zapad vodi protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Ruski dužnosnici u više navrata su govorili da ruski neprijatelji poput Sjedinjenih Država i njihovih saveznika šire lažne informacije u pokušaju da posiju neslogu i podijele ruski narod.

Kremlj je u petak pozvao Ruse da budu jedinstveni i okupe se oko svog predsjednika Putina te da razvoj događaja u Ukrajini sada ovisi o reakciji Kijeva na razgovore dviju strana. 

Rusija je invaziju na Ukrajinu počela prošli četvrtak opisavši je kao "posebnu vojnu operaciju".

Agencija Reuters ocjenjuje da će po danas prihvaćenom novu zakonu ruska država imati mnogo jače ovlasti u suzbijanju izjava za koje vlasti smatraju da diskreditiraju oružane snage.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.