Svijet

Rusko-ukrajinska kriza na vrhuncu

Zabilježeno granatiranje na istoku Ukrajine: Pogođen vrtić, troje ozljeđenih

I dok ukrajinska vlada tvrdi da su ruski separatisti pogodili dječji vrtić, pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužuju vladine snage Kijeva da koriste minobacače za napad na njihov teritorij, čime se krši sporazum za okončanje sukoba


 
2 min
Matea Čelebija
Satelitske slike pokazuju da je ruska vojna aktivnost u blizini Ukrajine još uvijek visoka

I dok ukrajinska vlada tvrdi da su ruski separatisti pogodili dječji vrtić, pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužuju vladine snage Kijeva da koriste minobacače za napad na njihov teritorij, čime se krši sporazum za okončanje sukoba

Čini se da je višemjesečna kriza između Ukrajine i Rusije pred eskalacijom. Naime, u četvrtak ujutro zabilježene su detonacije na istoku Ukrajine. I dok ukrajinska vlada tvrdi da su ruski separatisti pogodili dječji vrtić, pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija optužuju vladine snage Kijeva da koriste minobacače za napad na njihov teritorij, čime se krši sporazum za okončanje sukoba.

Samoproglašena Narodna Republika Lugansk, jedna od dvije pobunjeničke regije, priopćila je danas da su ukrajinske snage upotrijebile minobacače, bacače granata i mitraljez u četiri odvojena incidenta u četvrtak.

"Oružane snage Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje, koje bi, prema sporazumima iz Minska, trebalo biti povučeno", navode separatisti u priopćenju.

Ukrajinska vlada izvjestila je danas da su separatisti granatirali dječji vrtić te da su pucali na ukrajinske vojnike, koji nisu uzvratili vatru.

Osvrćući se na pobunjenike, ukrajinska vojska je rekla: "S posebnim cinizmom, ruske okupacijske snage granatirale su selo Stanytsa Lugansk. Kao rezultat upotrebe teškog topničkog oružja od strane terorista, granate su pogodile zgradu dječjeg vrtića. Prema prema preliminarnim podacima, dva civila su zadobila granatiranje."

Sve su inzenzivnije tvrdnje SAD-a da Rusija konstantno pojačava broj vojnika na granici s Ukrajinom, a predsjednik Joe Biden izjavio je kako se sada tamo nalazi oko 150.000 vojnika. Rusija niječe ove otužbe te tvrdi da povlači svoje vojnike s granice.

Nastavljaju se ruska prepucavanja s NATO

Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov, izjavio je danas da NATO također razmješta svoje trupe čineći pritom isto ono za što optužuje Rusiju. Isto tako, naveo je kako se vojska neopravdano gomila ne samo oko Ukrajine, već i oko Bjelorusije, koja je danas prijepodne objavila da bi u svojoj zemlji mogla držati nuklearno oružjem u slučaju da se nađu pod prijetnjom Zapada.


FOTO: Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarska s 3-1 nadigrala Mađarsku

Kroz cijelo prvo poluvrijeme vidjela se velika razlika u izvedbi te su Švicarci apsolutno dominirali tijekom uvodnih 45 minuta. Daleko rastrčaniji i s vrlo djelotvornim presingom Švicarci su posve razoružali Mađare koji nisu ni jednom kvalitetno zaprijetili Sommeru

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.