Svijet

'slabi ste i nejedinstveni'

Zelenski osudio NATO zbog odbijanja uspostave zone zabrane letova

"Zbog vaše slabosti, zbog vašeg nejedinstva, sve što je alijansa do sada uspjela je prevesti 50 tona dizel goriva za Ukrajinu. Je li ovo savez koji ste gradili", kazao je Zelenski u emotivnom video obraćanju, pozvavši NATO da razmisli o "svim onim ljudima koji će umrijeti zbog vas"


 
2 min
Zoran Angeleski

"Zbog vaše slabosti, zbog vašeg nejedinstva, sve što je alijansa do sada uspjela je prevesti 50 tona dizel goriva za Ukrajinu. Je li ovo savez koji ste gradili", kazao je Zelenski u emotivnom video obraćanju, pozvavši NATO da razmisli o "svim onim ljudima koji će umrijeti zbog vas"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je NATO "slabim" i "nepovjerljivim" zbog odbijanja uspostave zone zabrane letova iznad Ukrajine, dok se njegova zemlja bori u "najgoroj invaziji od Drugog svjetskog rata".

- Znajući da su novi udari i žrtve neizbježni, NATO je namjerno odlučio ne zatvoriti nebo nad Ukrajinom, rekao je Zelensky u emotivnom facebook video obraćanju.

Pozvao je  NATO da razmisli o "svim onim ljudima koji će umrijeti zbog vas".

"Zbog vaše slabosti, zbog vašeg nejedinstva, sve što je alijansa do sada uspjela je prevesti 50 tona dizel goriva za Ukrajinu", rekao je. "Je li ovo savez koji ste gradili?"

Zona zabrane letova prekinula bi rusku zračnu potporu i zaustavila napredovanje ruskih trupa prema Kijevu.

Bidenova administracija, zajedno s NATO-om do sada je odbijala ukrajinske pozive da se uspostavi zona zabranjenih letova zbog straha da bi to moglo izazvati izravni vojni sukob između SAD-a i Rusije.

"To bi u biti, zahtijevalo da američka vojska obori ruske zrakoplove i potakne potencijalni izravni rat s Rusijom, što je korak koji želimo izbjeći", rekla je novinarima u četvrtak tajnica za tisak Jen Psaki.

Zelensky je osporio da bi zona zabrane letenja rezultirala izravnom konfrontacijom između zemalja NATO-a i Rusije, nazivajući to "samohipnozom".

"Ne znam kako možete zaštititi i možete li zaštititi zemlje NATO-a", rekao je Zelensky. "Nećete nas moći otkupiti litrama goriva za litre naše krvi."

Glavni tajnik Jens Stoltenberg rekao je da je "jedini način za implementaciju zone zabranjenog leta slati borbene zrakoplove NATO-a u ukrajinski zračni prostor, a zatim nametnuti tu zonu zabranjenog leta obaranjem ruskih zrakoplova".

"Razumijemo očaj, ali također vjerujemo da bismo, ako bismo to učinili, završili s nečim što bi moglo završiti punim ratom u Europi", kazao je šef NATO-a


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.