Život

OPAKA BOLEST

"Aktivno protiv Parkinsona" na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Nakon dvije godine virtualnih izdanja, Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11. travnja, ponovno će se obilježiti uživo, ove godine pod motom  "Aktivno protiv Parkinsona - OPET MOGU SVE"


 
2 min
HINA
HINA / Udruga 'Parkinson i mi'

Nakon dvije godine virtualnih izdanja, Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11. travnja, ponovno će se obilježiti uživo, ove godine pod motom  "Aktivno protiv Parkinsona - OPET MOGU SVE"

Udruga "Parkinson i mi" u ponedjeljak će na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježiti Svjetski dan Parkinsonove bolesti, te upozoriti na važnost tjelesne i mentalne aktivnosti oboljelih od ove progresivne neurološke bolesti za koju još nije pronađen lijek.

Nakon dvije godine virtualnih izdanja, Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11. travnja, ponovno će se obilježiti uživo, ove godine pod motom  "Aktivno protiv Parkinsona - OPET MOGU SVE".

Na Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati okupit će se oni koji žive s tom bolešću jer socijalni kontakt potiče mentalnu aktivnost a ona je, uz tjelesnu, ključna za kvalitetu života oboljelih.

Kako bi se ukazalo na važnost tjelesne aktivnosti, udruga "Parkinson i mi“, u suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom, organizira ping-pong radionicu, dok će plesni studio Fredi demonstrirati vještinu plesanja tanga. Naime, iako još nije nije pronađen lijek, postoje terapije koje  omogućavaju kvalitetan život oboljelima.

Također, na informativnom štandu zainteresirani građani moći će preuzeti brošure o Parkinsonu, promotivne materijale i crvene tulipane, kao simbol borbe protiv te bolesti.

"Izolacija i socijalno distanciranje nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih. Prema nekim studijama, prolongirani stres može razotkriti mnoge latentne kliničke slike tako da postoji mogućnost da nakon pandemije svjedočimo većem broju dijagnosticiranih bolesnika", upozorava predsjednica udruge "Parkinson i mi" Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju riječkoga KBC-a. Vuletić napominje da se u pretpandemijskom razdoblju govorilo o 15 tisuća oboljelih od Parkinsona u Hrvatskoj.

O iskustvu života s Parkinsonom - od dijagnoze preko očaja do odlučne borbe, govorit će autorica romana „Kiša boje tulipana“, bosanskohercegovačka književnica i umjetnica Sanijela Matković u 13 sati u obližnjoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Udruga "Parkinson i mi" osnovana je 2010. u svrhu unaprjeđenja života oboljelih te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s tom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima.

Udruga ima podružnice u Rijeci, Zadru i Splitu gdje će se na sličan način obilježiti Svjetski dan Parkinsonove bolesti.


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Terećenje poginulog vozača kombija od strane Banožića i neizravno vještaka nadilazi pravo okrivljenika da se brani i neistinama

Slučaj Banožić drastično prelazi okvire prometne nesreće, a sve ono što se događalo nakon tragičnog događaja (policijski očevid, osiguranje dokaza, pravosudni postupak..) ukazuje na mogućnost pogodovanja bivšem ministru obrane, prvenstveno u ispitivanju alkohoiliziranosti te dvostrukih pravosudnih kriterija (usporedba s uhićenom Albankom nakon tragične nesreće kod Dubrovnika), piše prometni stručnjak Željko Marušić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.