Život

SLATKA RADIONICA U VODNJANU

Dragica Lukin uči vas kako umijesiti pincu , ali i neke moderne slatke recepte

Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu. Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić


 
2 min
Borka Petrović

Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu. Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić

U petak, 1. travnja, s početkom u 17.30 sati na Stanciji Buršić održati će se radionica izrade tradicionalnih i modernih slastica koje će voditi poznata istarska slastičarka Dragica Lukin.

Radionica se organizira kao uvod u nadolazeću manifestaciju “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese” koja se ove godine vraća u starom izdanju, na uskršnji ponedjeljak.

Tradicionalna usrkšnja jela

Dragica Lukin će zajedno s polaznicima edukacije pripremati tradicionalna uskršnja jela i neke nove slatke recepte. Inače, tradicionalno za vrijeme uskrsnih blagdana u Vodnjanu, na Veliki petak započinju običaji vezani uz hranu. Taj dan se jede posna hrana u kojoj prevladavaju povrće i riba, odnosno bakalar. Zvijezda menija je bakalar s posuticama, tradicionalnom istarskom tjesteninom.

Na sam Uskrs prvi blagdanski obrok je uskrsni doručak ili marenda. Najčešće su to jaja i mladi luk. Svečani uskrsni ručak bio je obrok oko kojega se obitelj okupljala nakon povratka sa svečane uskrsne mise. U bogatom i obilnom uskrsnom ručku zastupljeni su svi tradicionalni istarski specijaliteti, od fuži, plukanci sa šugom od govedine, šparuge, špalete, palente, i janjca.

Slatka pinca ukrašena križem

Uskrs je po tradiciji i sladak. Nekoliko jednostavnih, ali originalnih uskrsnih slastica, među kojima je najpoznatija pinca. Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu. Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić.

Cijena radionice je 50 kuna, a uključuje potrebne sastojke, kavu, aperitiv i čašu vodnjanskog pjenušca. Broj polaznika je ograničen, a svoje mjesto na radionici moguće je rezervirati pozivom na broj 098 997 29 99.

Organizator ove slatke radionice je Stancija i pršutarna Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana.


Nastavite čitati

Istra
 

Pulskim vlastima isporučeno smeće, u vijećnici se podsjetilo da je Kaštijun - dijete IDS-a!

U raspravi je dotad drčnog vijećnika IDS-a-Ivicu Šugara vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića Kristian Družeta podsjetio da je IDS odgovoran za izgradnju ovog županijskog centra za gospodarenje otpadom. "To nije palo s neba. Zna se tko je tada bio na vlasti,  zna se tko je predlagao, dogovarao i pregovarao. U mandatu IDS-a donesena je odlika za gradnju Kaštijuna", kazao je Družeta

Sušionica fekalnog mulja planirana na Kaštijunu
Istra
 

JEDNOGLASNO Kaštijunu odobreno produljenje jamstva za kredit. Grbin: "Ovo nije rješenje, ali je jedna opeka u zidu rješenja koga moramo početi graditi"

"Ukratko, Gradsko je vijeće već jednom donijelo odluku gdje smo Kaštijunu dali suglasnost za zaduženije u iznosu od 1,6 milijuna, s rokom korištenja sredstava do kraja ove godine. Ta sredstva nisu iskorištena i ide se na produženje roka korištenja tog kredita", rekao je pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Aldo Rojnić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.