Život

SLATKA RADIONICA U VODNJANU

Dragica Lukin uči vas kako umijesiti pincu , ali i neke moderne slatke recepte

Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu. Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić


 
1 min
Borka Petrović

Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu. Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić

U petak, 1. travnja, s početkom u 17.30 sati na Stanciji Buršić održati će se radionica izrade tradicionalnih i modernih slastica koje će voditi poznata istarska slastičarka Dragica Lukin.

Radionica se organizira kao uvod u nadolazeću manifestaciju “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese” koja se ove godine vraća u starom izdanju, na uskršnji ponedjeljak.

Tradicionalna usrkšnja jela

Dragica Lukin će zajedno s polaznicima edukacije pripremati tradicionalna uskršnja jela i neke nove slatke recepte. Inače, tradicionalno za vrijeme uskrsnih blagdana u Vodnjanu, na Veliki petak započinju običaji vezani uz hranu. Taj dan se jede posna hrana u kojoj prevladavaju povrće i riba, odnosno bakalar. Zvijezda menija je bakalar s posuticama, tradicionalnom istarskom tjesteninom.

Na sam Uskrs prvi blagdanski obrok je uskrsni doručak ili marenda. Najčešće su to jaja i mladi luk. Svečani uskrsni ručak bio je obrok oko kojega se obitelj okupljala nakon povratka sa svečane uskrsne mise. U bogatom i obilnom uskrsnom ručku zastupljeni su svi tradicionalni istarski specijaliteti, od fuži, plukanci sa šugom od govedine, šparuge, špalete, palente, i janjca.

Slatka pinca ukrašena križem

Uskrs je po tradiciji i sladak. Nekoliko jednostavnih, ali originalnih uskrsnih slastica, među kojima je najpoznatija pinca. Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu. Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić.

Cijena radionice je 50 kuna, a uključuje potrebne sastojke, kavu, aperitiv i čašu vodnjanskog pjenušca. Broj polaznika je ograničen, a svoje mjesto na radionici moguće je rezervirati pozivom na broj 098 997 29 99.

Organizator ove slatke radionice je Stancija i pršutarna Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana.


Nastavite čitati

Istra
 

CALO DEI DICHIARATI DI MADRELINGUA ITALIANA Furio Radin: "I professori dovrebbero riposare un pò di meno durante i riposi"

Negli ultimi vent'anni, infatti, i cittadini di madrelingua italiana in Istria hanno subito una diminuzione del 38 percento. Se nel 2001 il 7,69 percento (15.867 cittadini) dichiarava l'italiano come madrelingua, nel 2021 questo numero si è ridotto al 5,04 percento (9.836 cittadini) * Marin Corva: "Questo è un dato abbastanza allarmante, da non prendere alla leggera in quanto il calo dei dichiarati di madrelingua italiana supera quello dei dichiarati di nazionalità italiana" * Furio Radin: "I professori dovrebbero imparare a usare la propria autorità, insistere un pò di più, anche a parlare l’italiano tra di loro. Si sforzino a farlo"

Istra
 

Holcim dobio HRIO nagradu za ljudska prava

Naučili smo koliko je važno razumjeti da se ona ne krše tamo negdje u manje razvijenim državama, nego da postoji proces kojim svaka tvrtka treba razumjeti čime može doći u poziciju kršiti ljudska prava, čak i u svojem možda razvijenijem okruženju, rekla je Julija Škoro, direktorica održivosti u Holcimu Hrvatska

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.