Život

akcija lige protiv raka pula

Hodanjem protiv raka debelog crijeva - akcija 10 000 koraka ove subote

Svima je nekako u fokusu rak dojke, no nažalost, i rak debelog crijeva je sve češći pa ovom akcijom želimo skrenuti pozornost javnosti na važnost prevencije ove bolesti, veli predsjednik Lige Boris Kopić


 
1 min
Borka Petrović
S prošlogodišnjeg Dana u plavom

Svima je nekako u fokusu rak dojke, no nažalost, i rak debelog crijeva je sve češći pa ovom akcijom želimo skrenuti pozornost javnosti na važnost prevencije ove bolesti, veli predsjednik Lige Boris Kopić

Mjesec ožujak posvećen je borbi protiv raka debelog crijeva. Liga protiv raka Pula organzirat će tim povodom, zajedno sa Stoma klubom, akciju "10 000 koraka za borbu protiv raka debelog crijeva".

Subotnja šetnja, 5. ožujka, starta u 10 sati s Valkana, a prošetati možete preko Lungomara, do Verudele i nazad. Vrijeme bi trebalo biti lijepo i sve što vam treba je bočica vode, osmijeh i dobra energija, pozivaju iz ove udruge.

- Obzirom da je u nacionalnim smjernicama borbe protiv raka, osim zdrave prehrane i tjelesna aktivnost ovom smo akcijom željeli upozoriti na ovu malignu bolest, ali i na važnost hodanja, kazao nam je predsjednik Lige Boris Kopić navodeći da bi, nažalost, upravo ova bolest mogla prezeti primat među malignim oboljenjima.

Dan u plavom

- Svima je nekako u fokusu rak dojke, no nažalost, i rak debelog crijeva je sve češći pa ovom akcijom želimo skrenuti pozornost javnosti na važnost prevencije ove bolesti, kazao je Kopić.

Nakon šetnje u subotu, Liga organizira "Dan u plavom". Ova javnozdravstvena akcija povodom mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva, u kojoj će sudjelovati učenici osnovne škole, medicinske škole te članovi i volonteri Lige, održat će se na pulskoj gradskoj tržnici 19. ožujka.

Posjetitelje očekuje puno edukativnih materijala, iznenađenja i druženja, a sve u svrhu prevencije i promocije zdravlja.

Bolest razvijenog svijeta

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je jedan od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti.

Oko 1.900 muškaraca i 1.200 žena u Hrvatskoj svake godine otkrije simptome karcinoma debelog crijeva. Važno je pravovremeno prepoznati simptome, ići na preventivne preglede i po mogućnosti sniziti mogućnost razvoja ove bolesti jer se nastanak ovog raka može spriječiti.


FOTO: Liga protiv raka Pula

Nastavite čitati

Pula
 

Predavanje Gorana Blaževića: Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub al Khali

Druga knjiga Gorana Blaževića „Karavana“ donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima jedne deve.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.