Na pulskoj tržnici dogodila se prava magija – na jednom mjestu učenici Gimnazije Pula, kuhar Rade Morarević iz pulskog Klub 50 plus, uz podršku voditeljica iz Zelene Istre i Pula Herculanee učili su kuhati jela kojima se smanjuje nastanak otpada od hrane, a sve što su skuhali donirali su pulskom prenoćištu za beskućnike "Rachem".
Kuhao se veliki lonac tradicionalne maneštre u koju ide „svo povrće koje nam je ostalo u frižideru” te tradicionalno jelo od starog kruha – odlična strata, obogaćena kobasicama, vrhnjem, jajima i sirom.
Oslanjajući se na golemo životno i kulinarsko iskustvo naših starih, koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo, bilo je to ugodno međugeneracijsko koje je doprinijelo sprečavanju rasipanja hrane, navode iz Zelene Istre.
- U ovo blagdansko vrijeme, kad trošimo više, važno je razmišljati o otpadu od hrane. Svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 68 kilograma zdravstveno ispravne hrane! Pozivamo građane koji žele donirati topli obrok ili kolače da se jave prenoćištu za beskućnike u Šijani i oni će rado prihvatiti donaciju.
Kontakte Udruge Institut, koja vodi prenoćište, građani mogu pronaći na internetu, navode iz Zelene Istre.
Radionica je dio serije edukativnih događanja koje Udruga Zelena Istra provodi u suradnji s tvrtkom Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule, kako bi građane upoznala s važnosti smanjenja nastanka otpada, ponovne uporabe i pravilnog odvajanja otpada.