Život

16. MEMORIJAL Z. PEČENKOVIĆ

MEĐUNARODNA REGATA NA VALSALINAMA: Tijekom dva dana jedrenja, očekuje se dvjestotinjak jedriličara iz Hrvatske, Češke, Italije i Poljske

Natjecanje se trebalo održati danas, no zbog jakog vjetra, regata je odgođena. Dozvole li vremenske prilike, jedriličari će jedriti sutra ispred šetališta Lungomare i Zlatnih stijena


 
2 min
Istra24
Foto Jedriličarski klub Vega

Natjecanje se trebalo održati danas, no zbog jakog vjetra, regata je odgođena. Dozvole li vremenske prilike, jedriličari će jedriti sutra ispred šetališta Lungomare i Zlatnih stijena

Jedriličarski klub Vega tradicionalno u veljači organizira na pulskim Valsalinama međunarodnu regatu Memorijal Zlatan Pečenković, koja se po brojnosti može pohvaliti kao druga po veličini u Hrvatskoj.

Natjecanje se trebalo održati danas, no zbog jakog vjetra, regata je odgođena. Dozvole li vremenske prilike, jedriličari će jedriti sutra ispred šetališta Lungomare i Zlatnih stijena.

Na memorijalu se očekuje dvjestotinjak jedriličara iz Hrvatske, Češke, Italije i Poljske. Regata Memorijal Z. Pečenković ove će godine ugostiti jedriličare u klasama Optimist, ILCA 4 i ILCA 6.

"Najviše jedriličara očekujemo u klasi Optimist, zbog toga što se već cijeli tjedan u Vegi održavaju pripreme za klasu Optimist koje organizira HJS. Naši sugrađani tako svakodnevno mogu vidjeti stotinjak bijelih jedra ispred uvale Valsaline. Što se tiče klase ILCA, njih očekujemo malo manje jer je isti vikend za njih bitna kriterijska regata u Splitu",  objasnio je Ted Weidlich, glavni i odgovorni za regatno polje.

Foto Jedriličarski klub Vega

Podsjetimo, regata Memorijal Z. Pečenković zadnji se put održala 2019. godine, a zadnje dvije godine bila je otkazana zbog pademije sa COVID-19.

"Jako smo uzbuđeni što nakon tri godine pauze, ponovno održavamo regatu. Nažalost, zadnje dvije godine bili smo primorani regatu otkazati, sve s namjerom kako bi očuvali sigurnost i zdravlje svih gostiju, članova jedriličarskog društva, natjecatelja i trenera. Organizacijski sve teče kao podmazano, nadamo se da će nam vrijeme poslužiti i da ćemo regatu uspješno privesti kraju“, rekao je predsjednik Vege Refko Ganić.

Kako poručuju iz kluba Vega, u idealnim uvjetima trebalo bi biti 6 jedrenja. Podjela nagrada predviđena je za nedjelju u popodnevnim satima, kada se jedriličari vrate na kopno u prostorijama kluba Vega (na Mornaru).

  


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO) PREDIVNI PRIZORI U ROVINJU Održana 74. istarska jedriličarska regata. Jugo nagradilo jednu od najljepših tradicija Poluotoka

Prema jedriličarskim standardima, kažu iz JK Uljanik, vremenski su uvjeti bili predivni, sa subotnjim jugom koji je jedrilice, među kojima njih 12 regatnih i tri obiteljska krstaša, brzo doveo do Rovinja. Line honours prve etape iz Pule prema Rovinju, u subotu je pulska "Bravissima", dok je drugu etapu iz Rovinja osvojila slovenska "Taja 2 & white goose"

Pula
 

Ponosni pulski stogodišnjak i dalje plovi od regate do regate, pa natrag u svoju luku podno Arene

Kako nam kaže kapetan Livio Jelčić iz Udruge 'Molaj cimu', čovjek zaljubljen u more, brodove i brodogradnju, koja je ovaj brod i obnovila i stavila u funkciju, krajem prošle godine u brod je ugrađen jedan manji motor kako bi osim vjetra imao i motorni pogon, te najavljuje da se jedrenjak idući put u plovidbi može vidjeti na 18. Rovinjskoj regati tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom, već vikenda koji je pred nama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.