Život

"Učiteljica iz Starog Grada"

Na današnji dan rođena je Giuseppina Martinuzzi, prva istarska socijalistkinja te borkinja za prava žena i siromašnih

Zastupala je ideju "humanog socijalizma" i bez obzira na to što je dolazila iz ugledne građanske obitelji, najviše pažnje posvećivala je siromašnima, radnicima i seljacima, zalagala se za njihovo obrazovanje, izjednačavanje prava siromašnih s pravima bogatih, a isto se tako borila za pravo glasa žena


 
2 min
Matea Čelebija

Zastupala je ideju "humanog socijalizma" i bez obzira na to što je dolazila iz ugledne građanske obitelji, najviše pažnje posvećivala je siromašnima, radnicima i seljacima, zalagala se za njihovo obrazovanje, izjednačavanje prava siromašnih s pravima bogatih, a isto se tako borila za pravo glasa žena

Na današnji dan, 1844. godine u Labinu je rođena istarska revolucionarka Giuseppina Martinuzzi.

Dolazila je iz ugledne labinske obitelji talijanskog porijekla, a još kao mlada djevojka odlučila je biti učiteljica. Službovala je u školi u Galižani, koja danas, kao i ona u Puli, nosi njezino ime.

Književnost kao oružje političke borbe

Giuseppina je bila aktivan član društvene zajednice, a osim što je radila kao učiteljica, bavila se i pisanjem te je tako, uz brojna lirska djela, napisala i nekoliko školskih udžbenika iz pedagogije. Također je sastavljala i ispitne listiće za djecu, koji su nerijetko nailazili na neodobravanje od strane austrijskih vlasti jer u sebi nisu sadržavali dovoljno povijesnih podataka koji bi veličali austrijsku vlast. Često je kroz svoja djela pružala otpor Austro-Ugarskoj pod čijom je vlasti bio i njezin rodni Labin.

Otkrila sam puno širi horizont, različit način gledanja, promatranja, shvaćanja različitih manifestacija društvenog života. Ljubav prema domovini podređena je u mom srcu ljubavi prema potlačenima i patnicima svih domovina

Giuseppina Martinuzzi

No, Martinuzzi je bila vatrena borkinja protiv društvene nepravde pa je tako pisala za brojne istarske časopise poput porečke Istrie i rovinjskog Le Alpi Giulie, a isto tako i za tršćanski Inipedente, bolonjsku La Donnu, rimski L'Ateneo Italiano, a i utemeljila je časopis Pro Patria.

Obavijena svojim idejama o revolucionarnom pokretu, 1900. godine Martinuzzi je ušla u politiku, no, paralelno se nastavila baviti spisateljskim radom. U tom je periodu, naime, objavila i svoja najutjecajnija djela, ali i učvrstila ulogu žene u politici.

U najintenzivnijem periodu svog političkog angažmana, napisala je najpoznatije djelo Nepravda, posvećenog narodu s područja Labinštine koji je živio u teškim uvjetima, radeći u rudnicima, na polju i u tvornicama.

Zastupala je ideju "humanog socijalizma" i bez obzira na to što je dolazila iz ugledne građanske obitelji, najviše pažnje posvećivala je siromašnima, radnicima i seljacima, zalagala se za njihovo obrazovanje, izjednačavanje prava siromašnih s pravima bogatih, a isto se tako borila za pravo glasa žena.

Godine 1921. priključila se Komunističkoj partiji Italije te je nedugo zatim postala i politička sekretarka Ženske komunističke grupe iz Trsta. Iste je godine pružila podršku labinskim rudarima koji su se pobunili protiv nehumanih radnih uvjeta i fašističkog tretiranja, nakon čega su osnovali samoupravnu Labinsku republiku.

Giuseppina Martinuzzi preminula je u Labinu, 25. studenog 1925. godine.

Iza sebe je ostavila značajan trag na istarskoj političkoj i društvenoj sceni. Njezin svjetonazor i zalaganje za žene i za najugroženije društvene skupine poput siromašnih radnika, i danas su nerijetko spominjani među povjesničarima, ali i brojim Istrijanima koji joj odaju počast.

Tako su danas na Labinskom groblju, Giuseppini Martinuzzi odale počast zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada i predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović uz pratnju nekolicine članova Mješovitog pjevačkog zbora koji djeluje pri Zajednici Talijana, a koji također nosi ime ove velike Labinjanke.

„Na današnji dan, kada ujedno slavimo i ljubav, rodila se jedna od najvećih Labinjanki: pjesnikinja, publicistkinja, revolucionarka, odgajateljica, ali prvenstveno – Maestra! Zadužila nas je svojom borbom za siromašne“, naglasila je Daniela Mohorović, a zamjenica Federika Mohorović Čekada zaključila: „Ova je vatrena patriotkinja cijeli svoj vijek provela s malim ljudima, skromnim ljudima, boreći se za sve njih! I hvala joj na tome, naučila nas je, između ostalog, kako moramo biti glas onih koji su tihi, obespravljeni!“

FOTO: Grad Labin

FOTO: Vox feminae

Nastavite čitati

Istra
 

Dani otvorenih vrata cijepljenja protiv HPV-a - bez naručivanja i najave

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, djevojke i mladići u dobi do 25 godina mogu se tijekom listopada bez naručivanja i najave cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Savjetovalištima za spolno zdravlje Istarske županije, pri školskoj medicini, od 15 do 17 sati

Istra
 

DRASTIČNO POSKUPLJENJE: Kaštijun će od 1. siječnja primjenjivati novi cjenik. Prijevoz, obrada i zbrinjavanja otpada s dosadašnjih 72, raste na 146 eura!

Dodatke ugovora o prijevozu, obradi i zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada 27. rujna potpisali su Komunalni servis Rovinj, Pula Herculanea i Usluga Poreč. Tvrtke 6 maj Umag, 1 maj Labin i Med eko servis,  dodatke ugovora će potpisati po dobivanju suglasnosti nadležnog tijela (osnivača). Potpisivanju dodatka ugovora nisu se odazvale tvrtke Contrada d.o.o. Vodnjan, Park d.o.o. Buzet i Usluga d.o.o. Pazin, rekao je direktor Kaštijuna Dražen Stilinović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.