Život

GRADI SE NOVI, OBNAVLJA STARI

Na Kamenjaku se održava radionica obnove i gradnje suhozida. Mikolić: 'Radi se o jednostavnoj tehnici koja je ljudima prirođena, brzo se savlada'

Plan je izgraditi oko 30 metara novog te obnoviti 70 metara postojećeg suhozida, a da bi se to ostvarilo u roku, akciji su se odazvali volonteri, članovi DVD-a Medulin te djelatnici JU Kamenjak


 
2 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

Plan je izgraditi oko 30 metara novog te obnoviti 70 metara postojećeg suhozida, a da bi se to ostvarilo u roku, akciji su se odazvali volonteri, članovi DVD-a Medulin te djelatnici JU Kamenjak

Na Donjem Kamenjaku na lokaciji Limed, oko 250 metara od ulazne rampe Rupine u tijeku je radionica izrade suhozida u organizaciji Javne ustanove Kamenjak i Udruge Dragodid koja je započela u četvrtak, a dovršetak se planira sutra.

Plan je izgraditi oko 30 metara novog te obnoviti 70 metara postojećeg suhozida, a da bi se to ostvarilo u roku, akciji su se odazvali volonteri, članovi DVD-a Medulin te djelatnici JU Kamenjak.

Jedan od voditelja radionice Duje Mikelić kaže da većina prisutnih nije nikada sudjelovala u gradnji suhozida, ali nadodaje da se radi o jednostavnoj tehnici koja je ljudima prirođena, te se brzo svladavaju njene vještine, i ističe pozitivnu energiju koja vlada, kao preduvjet za dobro obavljeni posao.

- Najbitnije je da s ovo tradicionalnom baštinskom gradnjom upoznamo zainteresirane. Ovo je jako težak posao, rad s kamenim stijenama koje treba nositi, oblikovati i slagati na pravilan način nije lako, ali vjerujem da svi mogu izdržati ovakve vikend akcije, kaže Mikelić.

Duje Mikelić

Mikelić napominje da je u procesu gradnje najbitnije da kamen koji se postavlja ima težište u najmanje tri točke, a sve više od toga ga čini dodatno čvršćim.

- Zid se gradi na suho, bez veziva, najjednostavnije moguće, znači prati se nagib, ne smije ići prema vani, prati se lice i ravnina zida te estetika. Bitno je da je zid pravilno popunjen i onda sve bude kako treba, poručio je za kraj Mikelić.


Organizatori poručuju da je napravljen veliki posao


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.