Život

U SKLOPU PROJEKTA "LJUDI NAŠEG KRAJA"

"NAMIRNICE JE NAJBOLJE PRIPREMITI "NA SAVOR": Poznati šef David Skoko posjetio učenike OŠ dr. Mate Demarina u Medulinu

Priznati je kuhar savjetovao djecu o odabiru namirnica i jela te naglasio koliko je važno hraniti se zdravo kako bi se pravilno razvijali i imali dovoljno energije za sve aktivnosti tijekom dana. Posebno je spomenuo voće i ribu kao izvrstan primjer zdravih namirnica


 
2 min
Istra24

Priznati je kuhar savjetovao djecu o odabiru namirnica i jela te naglasio koliko je važno hraniti se zdravo kako bi se pravilno razvijali i imali dovoljno energije za sve aktivnosti tijekom dana. Posebno je spomenuo voće i ribu kao izvrstan primjer zdravih namirnica

Osnovna škola dr. Mate Demarina iz Medulina pokrenula je ove godine projekt "Ljudi našega kraja", koji ima za cilj upoznavanje ljudi užeg zavičaja, razvijanje svijesti o važnosti određenog zanimanja i doprinosa društvenoj zajednici te povezivanje zajednice i škole. Kroz upoznavanje i predstavljanje ljudi i njihovog rada, slobodnih zanimanja, uspjeha i sudjelovanja u društvenom životu zajednice učenici upoznaju identitet zavičaja.

Danas je školi u goste došao renomirani šef i promotor tradicionalne lokalne prehrane g. David Skoko. Učenicima šestih razreda govorio je o svom životnom putu, kako se zainteresirao za kuhanje te kako se usavršavao u svom pozivu. Pokazalo se i da je izvrstan govornik, živo je dočarao svoje interese vezane uz prehranu: spravljanje zanimljivih i zdravih obroka, pisanje kuharica, održavanje radionica, sudjelovanje u radijskim i televizijskim emisijama, festivalima…

Savjetovao je djecu u odabiru namirnica i jela te koliko je važno hraniti se zdravo kako bi se pravilno razvijali i imali dovoljno energije za sve aktivnosti tijekom dana. Posebno je naglasio voće i ribu kao izvrstan primjer zdravih namirnica. Na pitanje iz publike o najboljem načinu spremanja ribe, odgovorio je da bi je trebalo što kraće termički obrađivati, a još bolje jesti „na savor“.

Na pitanje što jesti umjesto krofne (koju djeca vrlo vole), odgovorio je da je jabuka najbolji izbor. Ali za one koji bi baš htjeli jesti krofne, postoje i prilagođeni recepti - s integralnim brašnom umjesto bijelog, pečene u pećnici umjesto u dubokom ulju, s manje šećera i slično. Predložio im je da sami istraže koje se sve zdravije varijante nude i pokušaju nešto od toga napraviti. Ohrabrio ih je da se i sami upuste u pustolovinu spravljanja zdravih obroka te da bi mogli početi od jednostavnijih, a to su razne vrste salata.

U ugodnom razgovoru vrijeme nam je brzo proteklo.


Nastavite čitati

Istra
 

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.