Život

u škropetima kraj karojbe

Održani 20. susreti prijateljstva Poludnevnih boravaka

Socijalna usluga Poludnevnog boravka u Pazinu je organizirana od ožujka 2015. godine, s ciljem prevencije institucionalizacije i poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji


 
2 min
Borka Petrović

Socijalna usluga Poludnevnog boravka u Pazinu je organizirana od ožujka 2015. godine, s ciljem prevencije institucionalizacije i poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji

U Škropetima kraj Karojbe održani su 20. susreti prijateljstva Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Centra za inkluziju Pula.

Po prvi puta su na susretu sudjelovali i gosti, korisnici Poludnevnih boravaka iz Daruvara i Rijeke. Ovi susreti održavaju se u sklopu programa Poludnevnog boravka Pazin koji Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre provodi u partnerstvu sa Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin.

Cilj ove manifestacije je međusobno druženje članova Poludnevnih boravaka, njihovo sportsko nadmetanje te poticanje zdravih stilova života. Bio je to susret korisnika i voditelja Poludnevnih boravaka iz cijele Istre i šire, njihovih roditelja i prijatelja koji su današnji dan proveli u zajedničkom druženju i sportskom natjecanju.

Socijalna usluga Poludnevnog boravka u Pazinu je organizirana od ožujka 2015. godine, s ciljem prevencije institucionalizacije i poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.

Program se provodi svakodnevno u trajanju od 6 sati, a uključuje aktivnosti koje se temelji na usvajanju i očuvanju znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život u zajednici (kuhanje, održavanje osobne higijene, higijene prostora, raspolaganje novcem, redoviti oblici tjelesnog vježbanja u cilju unapređenja zdravlja i drugo).

Za korisnike se organiziraju aktivnosti radno- kreativnog, likovno-oblikovanog, te glazbeno-dramskog karaktera koje razvijaju stvaralački potencijal korisnika, potiču smisao za lijepo, razvoj fine i grube motorike, koordinaciju pokreta, koncentraciju, pamćenje, stvaranje pozitivnih osjećaja i pozitivne slike o sebi.

Projekt Poludnevnog boravka financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Istarska županija, Općine iz čijih područja dolaze korisnici boravka te Grad Pazin s godišnjim iznosom od 96 tisućakuna. Trenutno je u boravak  uključeno 17 osoba od kojih iz Grada Pazina dolazi 10 osoba.


Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.