Život

velik korak

Onkološki pacijenti sjeverozapadne Istre konačno se liječe terapijama u Umagu

Od 6.901 pacijenta oboljelih od malignih bolesti, koji terapije primaju u Puli, čak 366 njih, odnosno pet posto je s područja sjeverozapadne Istre. Tome treba pridodati i veliki broj bolesnika koji po redovne terapije odlaze u Rijeku i Zagreb pa je realni broj osoba na liječenju znatno veći


 
4 min
Zoran Angeleski
Dom zdravlja Umag - prostor za onkološke bolesnike

Od 6.901 pacijenta oboljelih od malignih bolesti, koji terapije primaju u Puli, čak 366 njih, odnosno pet posto je s područja sjeverozapadne Istre. Tome treba pridodati i veliki broj bolesnika koji po redovne terapije odlaze u Rijeku i Zagreb pa je realni broj osoba na liječenju znatno veći

Lani je Grad Umag pokrenuo inicijativu davanja terapija onkološkim bolesnicima u prostorijama umaške ispostave Istarskih domova zdravlja, a koju su Opća bolnica Pula i Istarski domovi zdravlja svesrdno prihvatili.

Tako je u studenome umaški Dom zdravlja počeo s provođenjem terapija te trenutno nekolicina pacijenata s područja sjeverozapadne Istre, temeljem odobrenja njihovih liječnika onkologa, prima terapije u Umagu.

Ovom inicijativom pruža se direktna pomoć onkološkim pacijentima s područja sjeverozapada Istre, i to primanjem terapije u blizini njihova prebivališta, s direktnim utjecajem na smanjenje pritiska na bolnice u Puli i Rijeci, ali i na smanjenje troškova.

Umaške ispostave istarskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu i Istarskih domova zdravlja brinu o području površine 360 četvornih kilometara i za oko 27.000 stanovnika van turističke sezone, a broj korisnika višestruko se povećava tijekom turističke sezone.

Voditelj Odjela internističke onkologije s hematologijom doc. dr. sc. Dragan Trivanović: 'Slijedeći logičan korak poboljšanja kvalitete liječenja upravo davanje suportivne terapije poput potkožnih injekcija, skidanje elastomerskih pumpa i slično, što za direktnu posljedicu ima eliminaciju nepotrebnog putovanja po 100 kilometara u jednom smjeru samo radi jedne kratke injekcije ili sličnih postupaka'

Od početka 90-ih godina područje sjeverozapadne Istre je uskraćeno za učinkovitu hitnu medicinsku pomoć u Općoj bolnici Izola pa su za specijalističke preglede i pretrage građani Umaga prinuđeni putovati u udaljene bolnice u Puli (100 km) i Rijeci (110 km), što umanjuje dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga te povećava troškove.

S malignim bolestima njih čak 366 po terapiju u Puli

Glavna sestra umaške ispostave Istarskih domova zdravlja bacc. med. techn Karmen Horvatić izrazila je zadovoljstvo početkom rada s onkološkim pacijentima, prije svega radi pošteđenosti dodanih putovanja i troškova za pacijente te dodaje kako je zadovoljstvo pacijenata njima kao struci najveća motivacija za rad.

Prema podacima Opće bolnice Pula, od 6.901 pacijenta oboljelih od malignih bolesti, koji terapije primaju u Puli, čak 366 njih, odnosno pet posto je s područja sjeverozapadne Istre. Tome treba pridodati i veliki broj bolesnika koji po redovne terapije odlaze u Rijeku i Zagreb pa je realni broj osoba na liječenju - znatno veći.

„Projekt davanja kemoterapije i suportivne („pomoćne“) terapije pacijentima sa zloćudnim bolestima u kućnim uvjetima logičan je slijed razvoja medicine usmjerene prema bolesniku. U budućnosti će se i mnogi drugi zdravstveni procesi provoditi u kućnim uvjetima, čime će se ne samo približiti medicina bolesniku, nego znatno personalizirati sav postupak liječenja“, naglašava voditelj Odjela internističke onkologije s hematologijom doc.dr.sc. Dragan Trivanović.

Pionirski iskorak u Hrvatskoj

On navodi da su se u ranijim fazama podizanja kvalitete liječenja pacijenata sa zloćudnim bolestima izborili da se i najmodernija, ciljana imunoterapija, može primati u Istarskoj županiji, a ne samo u kliničkim bolničkim centrima.

U nastavku su uveli elastomerske pumpe koje omogućuju pacijentima da kemoterapiju primaju kroz nekoliko dana u kućnim uvjetima, a ne da su neophodno hospitalizirani u bolnici.

Trivanović ujedno navodi da je sljedeći logičan korak poboljšanja kvalitete liječenja upravo davanje suportivne terapije poput potkožnih injekcija, skidanje elastomerskih pumpa i slično, što za direktnu posljedicu ima eliminaciju nepotrebnog putovanja po 100 kilometara u jednom smjeru samo radi jedne kratke injekcije ili sličnih postupaka.

„Ovo kvalitativno poboljšanje pionirski je iskorak u Hrvatskoj“, zaključio je Trivanović.

Medicinsko je osoblje umaškog Doma zdravlja prošlo obuku za davanje terapija onkološkim bolesnicima te je već krenulo s radom.

Osim mogućnosti dobivanja terapije u Umagu,  još od 2015. godine Grad Umag onkološkim bolesnicima potpuno besplatno nudi usluge limfne drenaže kao terapiju za sprječavanje limfedema, a koju na preporuku liječnika specijaliste obavlja stručna osoba medicinske struke, specijalizirana za tu vrstu terapije.

Gradonačelnik Umaga Bassanese: Neopisivo sam zahvalan svim institucijama i osobama koje su dale sve od sebe

Osim same terapije, onkološkim bolesnicima je na raspolaganju i usluga savjetovanja vezana za nabavku potrebnih medicinskih sredstava.

- Bolesnici su prepoznali ovu inicijativu pulske bolnice i doma zdravlja, a za punu primjenu bit će potrebna optimizacija suradnje primarne, sekundarne, palijativne i patronažne službe županije, izjavila je ravnateljica Opće bolnice Pula, doc.dr.sc. Irena Hrstić.

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese kazao je da zahvaljujući ovom jedinstvenom i jedinom za sad pilot projektu u Hrvatskoj, svi građani - onkološki bolesnici sjeverozapada Istre koji se bore za svoj život - u Umagu konačno imaju mogućnost onkološkog liječenja. Neopisivo sam zahvalan svim institucijama i osobama koje su dale sve od sebe, a kako bi se ovaj hvalevrijedan projekt pokrenuo u našem gradu“ izjavio je gradonačelnik Bassanese.


Nastavite čitati

Istra
 

Šimun Matišić Quartet u srijedu nastupa u Rovinju na 20. BaRoMusu

Uz Šimuna Matišića višestruko nagrađivanog mladog glazbenika bogate i zanimljive karijere, koji predvodi kvartet, u sastavu sviraju Krunoslav Levačić (udaraljke), Dani Bošnjak (flauta) i Zvonimir Šestak (kontrabas), a riječ je o velikim umjetničkim individuama i osebujnim glazbenim ličnostima, ponajboljim instrumentalistima u regiji

Istra
 

Urnebesna predstava "Pračovjek" u srijedu u Vodnjanu

Najdugovječniji "one man show" na Broadwayu nudi odgovore na vječni rat spolova - stereotipne, ali opet istinske razlike između muškaraca i žena od prapovijesti do danas.  Kroz mnoštvo  transformacija i izuzetno glumačko umijeće hrvatski "Pračovjek" Peđa Gvozdić nasmijat će vas, podučiti i pomiriti nepomirljivo

Istra
 

Jazz koncert u dvorištu crkve Svetog Justa u Galižani

U ovom posebnom ambijentu dvorišta crkve, nekadašnjeg groblja, nastupit će vrhunski glazbenici Sebastian Stell na bubnjevima, Branko Sterpin na trubi, Srđan Kuzmanović na kontrabasu, Andrea Rojnić na klavijaturama i Sonja Domitrović na vokalu i alt saksofonu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.