Život

IZVJEŠĆE PRAVOBRANITELJICE

Osobe s invaliditetom lani doživjele niz situacija koje su zgrozile javnost

Jedna od takvih bila je kada su djeca s poremećajima iz autističnog spektra izbačena iz slastičarne u Samoboru uvredljivim i ponižavajućim riječima da "takvu djecu ne vode u grad jer ona spadaju u šumu".U drugoj, majka djevojčice sa sindromom Down i njezina prijateljica morale su s djetetom napustiti kafić u Zadru zbog "narušavanja reputacije lokala"


 
3 min
HINA
HINA/Zvonko KUCELIN/ zk

Jedna od takvih bila je kada su djeca s poremećajima iz autističnog spektra izbačena iz slastičarne u Samoboru uvredljivim i ponižavajućim riječima da "takvu djecu ne vode u grad jer ona spadaju u šumu".U drugoj, majka djevojčice sa sindromom Down i njezina prijateljica morale su s djetetom napustiti kafić u Zadru zbog "narušavanja reputacije lokala"

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorila je kako je u prošloj godini uočen velik broj diskriminatornog govora o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom koji je zgrozio javnost te su u pojedinim slučajevima podnesene kaznene i prekršajne prijave. 

"Upozoravali smo na diskriminaciju i govor mržnje u izjavama“, navodi u godišnjem izvješću pravobraniteljica Anka Slonjšak i podsjeća na neke od najdrastičnijih izjava i situacija.

Jedna od takvih bila je kada su djeca s poremećajima iz autističnog spektra izbačena iz slastičarne u Samoboru uvredljivim i ponižavajućim riječima da "takvu djecu ne vode u grad jer ona spadaju u šumu".

U drugoj, majka djevojčice sa sindromom Down i njezina prijateljica morale su s djetetom napustiti kafić u Zadru zbog "narušavanja reputacije lokala".

Bila je tu i izjava da "nitko ne želi da njegovo dijete ide u školu sa kljakavom djecom, kojekakvim invalidima…“

Više od 612 tisuća osoba s invaliditetom

U pojedinim slučajevima podnesene su kaznene i prekršajne prijave, navodi Slonjšak čiji Ured prati i promiče prava biše od 612 tisuća osoba s invaliditetom, koliko ih je bilo evidentirano u ožujku ove godine.

Među njima je i gotovo 30 tisuća učenika s teškoćama u razvoju koliko ih je u aktualnoj školskoj godini bilo upisano u škole.

I nadalje postoje otpori škola kod upisa takvih učenika te sumnje u njihove mogućnosti i sposobnosti, upozorava pravobraniteljica, no ne konkretizira o kojim se školama radi.

Prošla godina nije bila laka za osobe s invaliditetom, a potvrđuje to i podatak da ih se pravobraniteljici pritužilo za petinu više nego u 2020. godini.

Najviše su to učinili zbog socijalne skrbi (502), zapošljavanja i rada (329), pristupačnosti i mobilnosti (280).

Sadržaj  pritužbi na socijalnu skrb otkriva najveće probleme s kojima se suočavaju te osobe, a to su siromaštvo, niske socijalne naknade, nemogućnost podmirivanja osnovnih životnih troškova – hrane i režija, financiranja školovanja djece, nedostupnost socijalnih usluga u gradskim, a posebno seoskim sredinama.  

Osoba oštećena sluha ne može biti spremačica

Pravobraniteljica ističe i kako je zapošljavanje bolno pitanje za sve nezaposlene. Krajem 2021. u očevidniku zaposlenih osoba s invaliditetom bilo je njih 11.694, samo 269 više u odnosu na godinu prije.

Slonjšak kaže da se uglavnom tuže da su natječajni postupci u državnim i javnim službama netransparentni, da se pravo na razumnu prilagodbu radnog mjesta i dalje smatra traženjem povlaštenog statusa, a ne pravom na jednake mogućnosti.

Njezin Ured brinu diskriminatorni stavovi komisija u natječajnim postupcima koji su osjetna prepreka za ulazak osoba s invaliditetom u svijet rada.

Navodi slučaj osobe oštećena sluha koja se pritužila na postupak zapošljavanja kao školske spremačice. SMS-om je pozvana na razgovor za posao, no umjesto razgovora, upućena je na liječnički pregled kod specijaliste medicine rada i ocijenjena zdravstveno nesposobnom za poslove spremačice.

Od covida ih umrlo gotovo dvije i pol tisuće

Pravobraniteljica naglašava kako je pandemija covida, koja je obilježila i 2021. dovela do ograničavanja niza njihovih prava.

Prestanak ili ograničeno pružanje usluga, otežani kontakti s obitelji, ograničeni izlasci i kretanje iz ustanova, tek su neki od problema s kojima su se suočile.

Do 9. ožujka 2022. godine gotovo 111 tisuća osoba s invaliditetom bilo je zaraženo covidom, a njih 2411 umrlo je od te bolestikoja je u Hrvatskoj odnijela gotovo 16 tisuća života.


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.