U najnovijoj epizodi serijala Slatka kuharica, poznata slastičarka Petra Jelenić posjetila je Pazin i zajedno s Alidom Vadanjel, čuvaricom istarske slatke baštine, pripremila tradicionalni pazinski cukerančić, javlja HRT
U srcu istarskog vinograda, među lozama, Petra je naučila tajne ovog jednostavnog, ali nezaboravnog kolačića, čiji mirisi limuna, naranče i kruškovca prizivaju okuse djetinjstva.
Alida Vadanjel podijelila je recept koji uključuje mješavinu mirisnih sastojaka i specifičan „razgranati“ oblik kolačića. Nakon pečenja, cukerančići se namakaju u mješavini malvazije i kruškovca te posipaju kristal šećerom, čime dobivaju poseban sjaj i okus.
Pazinski cukerančić
Sastojci:
5 jaja
350 g šećera
Vanillin šećer
Malo soli
150 ml ulja
150 g maslaca
1 kg glatkog brašna
25 g amonijaka
100 ml mlijeka
Malo praška za pecivo
Naribana korica 1 naranče
Naribana korica 1 limuna
Malo arome kruškovca
Malo ruma
Za namakanje:
Malvazija
Malo ruma
Malo kruškovca
Vanillin šećer
Za posip:
Šećer kristal
Priprema:
Pomiješajte jaja I šećer, dodajte vaniliju, koricu limuna I naranče pa pjenasto izmiješajte. Umiješajte ulje, aromu kruškovca, rum I maslac sobne temperature.
Brašno sipajte na radnu površinu, naravite rupicu u sredini u koju stavite amonijak. Okolo po rubu pospite prašak za pecivo. Zagrijte mlijeko I polijte po amonijaku. Pomiješajte I polako počnite lijevati smjesu sa jajima I mijesiti. Zamijesite tijesto I pustite da odmara 2 sata na sobnoj temperaturi.
Oblikujte cukerančiće u njihov specifičan “razgranati” oblik. Tijesto se razvalja na valjčiće, koji se režu na 20-ak centimetara duljine i zarezuju “grančice”.
Cukerančiće savijte u polumjesec i pecite osam do deset minuta u pećnici zagrijanoj na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva Celzija, odnosno dok ne porumene.
Pomiješajte malvaziju, rum, kruškovac i vaniliju. Ohlađene cukerančiće umočite u mješavinu s vinom pa pospite šećerom. Pustite da se posuše i malo odstoje.