Život

POZNATA SLASTIČARKA

Petra Jelenić istražuje okus tradicije kroz pazinski cukerančić. Evo i recepta

Alida Vadanjel podijelila je recept koji uključuje mješavinu mirisnih sastojaka i specifičan „razgranati“ oblik kolačića


 
2 min
Istra24
Ilustracija

Alida Vadanjel podijelila je recept koji uključuje mješavinu mirisnih sastojaka i specifičan „razgranati“ oblik kolačića

U najnovijoj epizodi serijala Slatka kuharica, poznata slastičarka Petra Jelenić posjetila je Pazin i zajedno s Alidom Vadanjel, čuvaricom istarske slatke baštine, pripremila tradicionalni pazinski cukerančić, javlja HRT

U srcu istarskog vinograda, među lozama, Petra je naučila tajne ovog jednostavnog, ali nezaboravnog kolačića, čiji mirisi limuna, naranče i kruškovca prizivaju okuse djetinjstva.
Alida Vadanjel podijelila je recept koji uključuje mješavinu mirisnih sastojaka i specifičan „razgranati“ oblik kolačića. Nakon pečenja, cukerančići se namakaju u mješavini malvazije i kruškovca te posipaju kristal šećerom, čime dobivaju poseban sjaj i okus.

Pazinski cukerančić

Sastojci:
5 jaja
350 g šećera
Vanillin šećer
Malo soli
150 ml ulja
150 g maslaca
1 kg glatkog brašna
25 g amonijaka
100 ml mlijeka
Malo praška za pecivo
Naribana korica 1 naranče
Naribana korica 1 limuna
Malo arome kruškovca
Malo ruma

Za namakanje:
Malvazija
Malo ruma
Malo kruškovca
Vanillin šećer

Za posip:
Šećer kristal

Priprema:
Pomiješajte jaja I šećer, dodajte vaniliju, koricu limuna I naranče pa pjenasto izmiješajte. Umiješajte ulje, aromu kruškovca, rum I maslac sobne temperature.

Brašno sipajte na radnu površinu, naravite rupicu u sredini u koju stavite amonijak. Okolo po rubu pospite prašak za pecivo. Zagrijte mlijeko I polijte po amonijaku. Pomiješajte I polako počnite lijevati smjesu sa jajima I mijesiti. Zamijesite tijesto I pustite da odmara 2 sata na sobnoj temperaturi.

Oblikujte cukerančiće u njihov specifičan “razgranati” oblik. Tijesto se razvalja na valjčiće, koji se režu na 20-ak centimetara duljine i zarezuju “grančice”.

Cukerančiće savijte u polumjesec i pecite osam do deset minuta u pećnici zagrijanoj na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva Celzija, odnosno dok ne porumene.

Pomiješajte malvaziju, rum, kruškovac i vaniliju. Ohlađene cukerančiće umočite u mješavinu s vinom pa pospite šećerom. Pustite da se posuše i malo odstoje.


Nastavite čitati

Istra
 

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Konzervator dr. sc. Ivan Matejčić: "Ima puno ljudi kojima sam stao na žulj"

"Ima ljudi koje sam čak i oštetio ili uvrijedio. Koji put sam se radi toga grizao. Bio sam nesretan. Radio sam takav posao zbog kojeg sam obavezno morao doći sukob s nečijim interesima, a ponekad su ti ljudi bili moji prijatelji, sugrađani. No ova je nagrada utješna jer smo morali odlučivati u ime viših ciljeva", kazao je istaknuti konzervator Ivan Matejčić za prijema nagrade 'Krasna zemljo-Meraviglioso paese'

Istra
 

U Poreču je opet Homo, fešta! PA ŠTA?

Ovogodišnja "Homo, fešta!" donosi raznolik program koji obuhvaća zanimljive tribine i predavanja o važnim društvenim temama poput slobode govora, djelovanja antirodnih pokreta i queer teologije. Festival okuplja brojne osobe koje svojim radom inspiriraju i mijenjaju društvo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.