Zborsko pjevanje u Pazinu: „Pjevaj s nama – Roženice za sjećanje na maestra Nella Milottija“
Jedan od ciljeva projekta je potaknuti lokalno stanovništvo, bez obzira na prethodno iskustvo, da se uključi u zborsko pjevanje
Alida Vadanjel podijelila je recept koji uključuje mješavinu mirisnih sastojaka i specifičan „razgranati“ oblik kolačića
Alida Vadanjel podijelila je recept koji uključuje mješavinu mirisnih sastojaka i specifičan „razgranati“ oblik kolačića
U najnovijoj epizodi serijala Slatka kuharica, poznata slastičarka Petra Jelenić posjetila je Pazin i zajedno s Alidom Vadanjel, čuvaricom istarske slatke baštine, pripremila tradicionalni pazinski cukerančić, javlja HRT
U srcu istarskog vinograda, među lozama, Petra je naučila tajne ovog jednostavnog, ali nezaboravnog kolačića, čiji mirisi limuna, naranče i kruškovca prizivaju okuse djetinjstva.
Alida Vadanjel podijelila je recept koji uključuje mješavinu mirisnih sastojaka i specifičan „razgranati“ oblik kolačića. Nakon pečenja, cukerančići se namakaju u mješavini malvazije i kruškovca te posipaju kristal šećerom, čime dobivaju poseban sjaj i okus.
Sastojci:
5 jaja
350 g šećera
Vanillin šećer
Malo soli
150 ml ulja
150 g maslaca
1 kg glatkog brašna
25 g amonijaka
100 ml mlijeka
Malo praška za pecivo
Naribana korica 1 naranče
Naribana korica 1 limuna
Malo arome kruškovca
Malo ruma
Za namakanje:
Malvazija
Malo ruma
Malo kruškovca
Vanillin šećer
Za posip:
Šećer kristal
Priprema:
Pomiješajte jaja I šećer, dodajte vaniliju, koricu limuna I naranče pa pjenasto izmiješajte. Umiješajte ulje, aromu kruškovca, rum I maslac sobne temperature.
Brašno sipajte na radnu površinu, naravite rupicu u sredini u koju stavite amonijak. Okolo po rubu pospite prašak za pecivo. Zagrijte mlijeko I polijte po amonijaku. Pomiješajte I polako počnite lijevati smjesu sa jajima I mijesiti. Zamijesite tijesto I pustite da odmara 2 sata na sobnoj temperaturi.
Oblikujte cukerančiće u njihov specifičan “razgranati” oblik. Tijesto se razvalja na valjčiće, koji se režu na 20-ak centimetara duljine i zarezuju “grančice”.
Cukerančiće savijte u polumjesec i pecite osam do deset minuta u pećnici zagrijanoj na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva Celzija, odnosno dok ne porumene.
Pomiješajte malvaziju, rum, kruškovac i vaniliju. Ohlađene cukerančiće umočite u mješavinu s vinom pa pospite šećerom. Pustite da se posuše i malo odstoje.
Jedan od ciljeva projekta je potaknuti lokalno stanovništvo, bez obzira na prethodno iskustvo, da se uključi u zborsko pjevanje
"Zasigurno ćemo izaći s najjačim sastavom, bez podcjenjivanja. Ekipa Aurelie ima svoj način igre, s nekoliko brazilskih igrača. Agresivni su, brzi i vole se nadigravati tako da očekujem jednu dobru, lijepu utakmicu", kaže trener zeleno-žutih Tomislav Horvat
81-godišnjak je stupio u kontakt s nepoznatim osobama koje su se predstavile kao brokeri i koje će mu pomoći prilikom ulaganja u zlato i naftu: prevaren je i ostao je bez više desetaka tisuća eura
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.