Život

BRIGA ZA STARIJE OSOBE U POREČU

Proširit će se Dom za starije i nemoćne osobe u Poreču

Grad Poreč Parenzo planira povećati kapacitete postojećeg Doma za dodatnih 40 posto ležajeva za što se trenutno rade projekti


 
2 min
Istra24

Grad Poreč Parenzo planira povećati kapacitete postojećeg Doma za dodatnih 40 posto ležajeva za što se trenutno rade projekti

Dom za starije i nemoćne osobe Poreč uspješno djeluje od 2007. godine te je upravo danas proslavio 16 godina od otvaranja, a prigodnom svečanošću obilježen je i Međunarodni dan starijih osoba. Kako je u prigodnom govoru naglasila ravnateljica Sandra Ćakić Kuhar, kapacitet Doma je 83 mjesta za korisnike na stalnom smještaju. U ovih šesnaest godina 623 osobe boravile su u Domu, a gotovo 150 njih koristilo je Poludnevni boravak, dok je usluge Posudionice ortopedskih pomagala koristilo 1.307 osoba.

“Uz stalni smještaj kao posebno potreban oblik skrbi, Dom od samog početka razvija i programe namijenjene starijim osobama koje žive u svojim kućama, tzv. izvaninstitucionalne programe: pomoć u kući u vidu dostave toplih obroka, pomoći u održavanju osobne higijene i kućanstva te program Medicinske rekreacije, kao i posebno važnu i zahtjevnu palijativnu skrb. Dom je tako kroz 16 godina rada postao centralno mjesto skrbi  za starije i funkcionalno ovisne osobe iz Poreča”, navela je Ćakić Kuhar.

Svečanosti su se, kako javljaju iz gradske uprave, pridružili porečki gradonačelnik Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić te voditeljica Odsjeka u Odjelu i bivša ravnateljica Tihana Mikulčić, te članica Upravnog vijeća, doktorica Radmila Korlević. Čestitke je uputio i predsjednik Upravnog vijeća Franc Dobrilović koji je bio spriječen doći.

Gradonačelnik Peršurić istaknuo je kako je Dom od samog otvorenja na glasu kao jedan od najkvalitetnijih i najpoželjnijih domova za starije osobe u Istri. Dodao je kako Grad posebnu pažnju daje brizi za sve generacije pa tako i starije sugrađane. Usto planiraju povećati kapacitete postojećeg Doma za dodatnih 40 posto ležajeva za što se trenutno rade projekti. Paralelno se nastavlja, uz sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja svim umirovljenicima, uplaćivati dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima svakoga mjeseca, sufinancirati komunalnu naknadu i odvoz otpada, financirati smještaj stalnog i poludnevnog boravka do 55 posto, financirati medicinska rekreacija i posudba pomagala, program hospicija i pomoći njege u kući i ostali programi u Domu za starije i nemoćne Poreč, kao i rad udruga umirovljenika.

Svečanost su svojom glazbom razveselili glazbenici volonteri Enco, Nando, Paolo i David, a prigodne likovne radove/plakate izradili su korisnici Doma i Poludnevnog boravka.


foto: Grad Poreč Parenzo

Nastavite čitati

Istra
 

AFERU 'BONAMENAT' OTKRILA JE ISTRA24 Rovinjski gradonačelnik, IDS-ov Marko Paliaga bio je u sukobu interesa kada je vršio pritisak da se njegovog prijatelja vrati na posao u Centru za povijesna istraživanja

Šef IDS-a Dalibor Paus branio je Paliagu kada je Istra24 lani u lipnju otkrila da je vršio pritisak na ravnatelja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, i to službenim dopisom, tražeći da na posao vrati njegovog prijatelja, ex dogradonačelnika Rovinja Silvana Zillija, pozivajući se pritom na - stranačku iskaznicu

Istra
 

Supružnici Omanović iz Vodnjana: "Hvala vam svima, dobri ljudi, dali ste nam sve pa i više nego što smo si mogli zamisliti"

Uplaćene su i brojne donacije, a svima se supružnici Omanović od srca zahvaljuju i poručuju da treba uzeti, ali da treba i ispružiti ruku drugima kada je netko u potrebi. Upravo zato, apeliraju na sve ljude dobra srca koji su i njima pomogli i drugima koji još žele pomoći da to u ovim svečarskim danima učine za nekog iz svoje blizine, jer oni su, kažu, i više nego namireni i ne bi htjeli uzimati drugima kojima u ovom trenutku više treba

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.