Život

Bivša zgrada patologije

PULSKA BOLNICA IZNAJMILA POSLOVNE PROSTORE U jednom se otvara podružnica poznate poliklinike koja planira instalirati najsuvremeniji PET/CT uređaj. Riječ je o najvažnijoj pretrazi u onkologiji

Poznato je da se nakon PET/CT pretrage u oko 36 posto oboljelih mijenja odluka o daljnjem liječenju


 
5 min
Danijela Bašić-Palković Leonid Slijepčević ⒸFOTO: Manuel Angelini

Poznato je da se nakon PET/CT pretrage u oko 36 posto oboljelih mijenja odluka o daljnjem liječenju

Nakon što je krajem prošle godine dobila suglasnost Istarske županije kao tadašnjeg osnivača, pulska Opća bolnica dala je u najam dva poslovna prostora u Santorijevoj ulici ukupne površine 442 kvadrata. Radi se, naime, o prostorima u zgradi bivše patologije u krugu bolnice. Nakon provedenih javnih natječaja javili su se Poliklinika Medikol Zagreb i obrt Posljednji ispraćaj Pazin, potvrdila nam je ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić.

- Za svaki prostor pristigla je po jedna ponuda. Za veći je konkurirala Poliklinika Medikol Zagreb s ponuđenom cijenom zakupa 8,72 Eura + PDV. U skladu s natječajem, tamo će se obavljati zdravstvena djelatnost (radiološka pretraga PET-CT). Za manji se prostor javio obrt Posljednji ispraćaj Pazin s ponuđenom cijenom zakupa 17,70 Eura + PDV. Ideja koja nas je vodila da se radi o zgradi koja je dobre gradnje, dobro očuvana, ali za stavljanje u funkciju treba veće ulaganje, kaže nam dr. Hrstić.

Podsjeća kako je nova bolnica objedinila sve djelatnosti potrebne za rad opće bolnice.

Dodana vrijednost za istarsko zdravstvo

- Stoga smo željeli zgrade odnosno koji nam jesu ostali u vlasništvu iznajmiti potencijalno zainteresiranima, ali isključivo za djelatnost koja bi bila dodana vrijednost za istarsko zdravstvo, odnosno na korist građanima i pacijentima. Pri našem strateškom odlučivanju, bilo je važno dobro procijeniti i koji je iznos ulaganja, kao i kasnijeg održavanja. Time smo se vodili prilikom inicijalnog odlučivanja, navela je dr. Hrstić .

Prostor u kojem će se uskoro otvoriti i podružnica Poliklinike Medikol Zagreb proteže se na 388 kvadrata, a mjesečni im najam iznosi 3,383 eura. Pazinski obrt Posljednji ispraćaj prostor od 54 kvadrata, mjesečno će plaćati 955 eura.

Ravnateljica Poliklinike Medikol Zagreb dr. med. spec.Ivanka Trstenjak-Rajković istaknula je da su nakon natječajnog postupka i odabira, stvorene pretpostavke za otvaranje podružnice Poliklinike Medikol u Puli kao legalnog pružatelja zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj.

Na pitanje što planiraju nuditi istarskim pacijentima, ravnateljica kaže da će se u novim prostorima organizirati PET/CT dijagnostika.

- Instalirali bi najsuvremeniji PET/CT uređaj za izvođenje ove najsuvremenije i najosjetljivije neinvazivne radiološko-nuklearno dijagnostičke metode današnjice. Kontinuirano povećanje potreba pacijenata za PET/CT pretragom prisutno je i u nas kao i u svijetu, kako zbog neprestanog  povećanja broja novooboljelih pacijenata od zloćudnih bolesti, tako i s obzirom da je tijekom zadnjeg desetljeća  nedvojbeno u cijelom svijetu dokazana i neupitna korist PET/CT pretrage u dijagnostici  onkoloških pacijenata.

Prepoznata od  liječnika specijalista, postala je neizostavni dio smjernica različitih stručnih društava u dijagnostici praćenja bolesnika s malignim oboljenjima, ali i u kardioloških bolesnika sa teškim bolestima srca, kao i kod nekih neuroloških oboljenja (Alzheimer, demencija..), uz stalni porast indikacija za navedenu pretragu u različitim hrvatskim, europskim i američkim smjernicama, ističe Trstenjak Rajković.

Broj PET/CTP postupaka Republike Hrvatske i zemlje EU na milijun stanovnika

 Pojašnjava kako se zapravo radi o najvažnijoj pretrazi u onkologiji.

- Prednost PET/CT-a je u tome što se jednim snimanjem u vidnom polju obuhvati i analizira cijelo tijelo, a ne samo pojedini segment. Na jednom mjestu, jednom PET/CT pretragom, umjesto sa nekoliko zasebnih pretraga, na nekoliko različitih medicinskih uređaja (scintigrafija...MSCT...MR..), koje za pacijenta iziskuju dijagnostiku na više različitih mjesta i troše značajno više bolesnikovo vrijeme, uz napomenu da se radi o teškim bolesnicima oboljelim od malignih bolesti, koji su netom prošli bilo kirurški zahvat, bilo kemoterapiju ili zračenje, te im sve to predstavlja dodatni napor. Pri svemu tome, vrijeme igra značajnu ulogu i iznimno je važan čimbenik, pojasnila je dr. Trstenjak Rajković.

Naglašava kako je takvim bolesnicima i njihovim liječnicima u interesu što prije obaviti pretragu kako bi mogli započeti ili nastaviti s daljnjim liječenjem, s obzirom da je svakim odgađanjem vjerojatnost za pojavu i širenje metastaza veća.

- Nadalje, PET/CT je u konačnici povoljnija i učinkovitija pretraga, u usporedbi s drugim dijagnostičkim metodama, i za pacijenta i za zdravstveni sustav u cijelosti, s obzirom na benefite u pronalaženju najadekvatnijeg oblika liječenja, a što znači promjenu vrste kemoterapije, ponekad i poštedu od nepotrebnog nastavka iste, pojašnjava ravnateljica Poliklinike.

Čak 36 posto oboljelih mijenja odluku o daljnjem liječenju

Nadalje, temeljem nalaza PET/CT pretrage postavlja se jasna indikacija za ili protiv kirurškog zahvata, zračenja ili njihovih kombinacija, a što rezultira i smanjenjem broja nepotrebnih hospitalizacija, mogućih komplikacija i nuspojava. Poznato je da se nakon PET/CT pretrage u oko 36 % oboljelih mijenja odluka o daljnjem liječenju.

- Otvaranjem nove podružnice Poliklinike Medikol u Puli i puštanjem u rad PET/CT-a približili bi ovu sofisticiranu dijagnostičku metodu pacijentima Istre, ali i šire okolice, a sve u svrhu dostupnije i kontinuiranije zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, rekla je za Istru24 dr. Ivanka Trstenjak-Rajković

Ravnateljica Poliklinike Medikol Zagreb dr. med. spec.Ivanka Trstenjak-Rajković

Budući da prostor treba biti prilagođen normama i standardima za radiološko – nuklearnu djelatnost, trenutno je u izradi projektna dokumentacija.

- Kako se radi o zaštićenom spomeniku kulture druge kategorije potrebno je prikupiti svu relevantnu dokumentaciju nadležnih tijela te je iz navedenog razloga teško dati projekciju roka puštanja podružnice u rad prije izrade same dokumentacije.

Svakako nam je cilj što prije započeti s radom novog PET/CT Centra u Puli. PET/CT  pretraga je namijenjena prvenstveno pacijentima s malignim bolestima, pa je svako neprimjereno čekanje na termin pretrage o kojoj ovisi odluka o daljnjem liječenju bolesnika nedopustivo, jer nepovoljno utječe na sam tijek bolesti i moguće komplikacije, a time u konačnici i na samu kvalitetu i duljinu života pacijenata, zaključuje ravnateljica ravnateljica Poliklinike Medikol Zagreb dr. med. spec. Ivanka Trstenjak-Rajković.


Nastavite čitati

Pula
 

ODGOJITELJICA VALENTINA BELJO: Volimo svoj posao i radimo ga s ljubavlju, ali nažalost ljubav ne plaća račune, a Grad ne poštuje zakon

Danas ne radi ni Komunalna palača, ali vlast, ako je pametna, će čuti i vidjeti današnje događanje. Razlog okupljanja su male plaće djelatnika dječjih vrtića i nepoštivanje zakona koji kaže da moraju biti istovjetne onima učitelja u osnovnim školama. Kod nas u Puli je ta razlika 40 posto, te učitelji imaju preko 7 tisuća eura viša godišnja primanja, što znači da su djelatnici u predškolskom odgoju diskriminirani i omalovažavani, istaknuo je Rajko Kutlača

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.