Život

UZ DJEČJI TJEDAN

SAZNAT ĆE SVE O POVIJESNOJ HRANITELJICI RIBARA Najmlađi Rovinjci uče kako izgraditi svoju prvu batanu

Djeca su posebno zainteresirana za povijest jedne od najstarijih brodica - batanu "Risorta" koja je danas muzejski eksponat i jedna od osam (pored novoizgrađenih) kojoj je ustanova, popravljanjem i zamjenom dotrajalih dijelova, vratila dušu, kaže Nives Giuricin, ravnateljica Ustanove "Kuća o batani"


 
1 min
Matea Čelebija

Djeca su posebno zainteresirana za povijest jedne od najstarijih brodica - batanu "Risorta" koja je danas muzejski eksponat i jedna od osam (pored novoizgrađenih) kojoj je ustanova, popravljanjem i zamjenom dotrajalih dijelova, vratila dušu, kaže Nives Giuricin, ravnateljica Ustanove "Kuća o batani"

U povodu obilježavanja Dječjeg tjedna, članovi Ustanove "Kuća o batani", za najmlađe sugrađane pripremili su bogat i raznolik program druženja i učenja. Kroz svoj tjedan, svi klinci i klinceze dobit će priliku da se u pratnji svojih učitelj(ica)a i odgojitelj(ic)a posjete Ekomuzej "Kuća o batani" i pobliže se upoznaju s eksponatima vezanim za tradicionalno ribarsko plovilo - batanu, povijesnu hraniteljicu rovinjskih ribara.

-Cilj je naše najmlađe sugrađane upoznati s baštinom, ali i usaditi im ljubav prema zavičaju i gradu. Kroz dječje radionice učimo ih tradicionalnim vještinama, primjerice opletanju bocuna i izradi čvorova, dok ih na radionici maketarstva učimo kako da sami izrade svoju prvu batanu. 

Djeca su posebno zainteresirana za povijest jedne od najstarijih brodica - batanu "Risorta" koja je danas muzejski eksponat i jedna od osam (pored novoizgrađenih) kojoj je ustanova, popravljanjem i zamjenom dotrajalih dijelova, vratila dušu, kaže Nives Giuricin, ravnateljica Ustanove "Kuća o batani".

Dodajmo, i kako je u nekoliko dana Ekomuzej "Kuća o batani", koji se od 2016. godine nalazi u UNESCO-vom Registru najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, razgledalo više od petstotinjak najmlađih Rovinjca,kao i da se do konca Dječjeg tjedna očekuje, da će u aktivnostima koje je za njih pripremila Ustanova sudjelovati i Ekomuzej razgledati barem još toliko djece.


Nastavite čitati

Istra
 

PODACI IZ 153 MILIJARDE INTERAKCIJA I nakon 30 godina jedan od najpopularnijih kanala komunikacije je SMS

“Originalna SMS poruka koju je prije 30 godina poslao 22-godišnji developer Neil Papworth pomogla je otvoriti put prema globalnoj povezanosti. Ta se povezanost razvila i posljednjih godina ubrzano širila, a Infobip danas svake godine obrađuje stotine milijardi poruka, dosežući 75 posto mobilnih telefona u svijetu”, istaknuo je Ivan Ostojić, član Uprave za razvoj poslovanja Infobipa

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.