Život

na konferenciji u znanstvenom vrtu

STEM udruge i poduzetnici zaključili: "Djeca potaknuta da mozgaju i kreiraju ključan su faktor za održivi razvoj zajednice i gospodarstva"

Monika Ivanović u ime tvrtke Infobip d.o.o. govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije, kao i o projektu Škola budućnosti


 
2 min
Istra24

Monika Ivanović u ime tvrtke Infobip d.o.o. govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije, kao i o projektu Škola budućnosti

U Znanstvenom vrtu u Puli u sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“ održana je danas konferencija na temu „Suradnjom STEM udruga i poslovnog sektora do dodane vrijednosti za održivi razvoj društva i gospodarstva“, na kojoj su svoja znanja, iskustva i mišljenja o aktualnoj situaciji te o potencijalima sinergijske suradnje za dobrobit zajednice izložili predstavnici značajnih tvrtki, udruga, akademske zajednice, javnog i razvojnog sektora.

Iva Begović ispred Arena Hospitality Grupe govorila je o dodanoj vrijednosti u ponudi usluga za njihove goste zahvaljujući suradnji sa STEM udrugama, odnosno o radionicama robotike te astroradionicama, koje redovito organiziraju za obitelji koje borave u njihovima smještajnim kapacitetima. Na navedeno se nadovezao Andrea Stanković iz Društva za robotiku Istra, koje aktivno surađuje i s tvrtkama, kako bi se djeci već od najmlađih uzrasta približila robotika te tehničke znanosti općenito, a tu su i brojna događanja za otvorenu javnost koja je udruga provodila tijekom provedbe projekta.

Monika Ivanović u ime tvrtke Infobip d.o.o. govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije, kao i o projektu Škola budućnosti.

Karin Spiech iz pulskog Aquariuma govorila je o mnogobrojnim društveno-korisnim aktivnostima uspješne pulske tvrtke, koja upravlja pulskim akvarijem smještenim u obnovljenim utvrdama na Verudeli, a bilo je isto tako riječi o suradnji s udrugom Morskim obrazovnim centrom, čije je obrazovne aktivnosti u funkciji zaštite Jadranskog mora predstavila Žana Moslavac.

Iz Istarske razvojne agencije (IDA) Tamara Kiršić istaknula je važnost suradnje realnog i civilnog sektora u ovakvim inicijativama s ciljem razvoja održivog gospodarstva te najavila dodatno ulaganje u povezivanja ovakvog tipa i u budućem Coworking centru u Puli.

Potom su, na okruglom stolu uz moderaciju Mojce Tavčar-Benčić iz Agilne agencije pod krošnjama Znanstvenog vrta o pogledu u budućnost, odnosno o izazovima i prilikama za suradnju STEM udruga i gospodarstvenika govorili: Helga Možé iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Anton Pletikos iz Zajednice tehničke kulture Pula, Branka Antunović-Piton iz Matematičkog društvo “Istra”, Neven Iveša s Fakultet prirodnih znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Milan Ljuba u ime Motortech Consulting
d.o.o., Bojan Blagonić – inovator te Vjeran Piršić iz udruge Eko-Kvarner.

Sudionici su istaknuli goruću potrebu za suočavanjem s aktualnim društvenim i okolišnim izazovima te naglasili kako se jedino uz učinkovitu suradnju svih dionika te obrazovanje djece, ali svakako i roditelja kao primjer i obrasca ponašanja, može planirati vizija održive budućnosti gospodarstva, ali i zajednice općenito.


Nastavite čitati

Pula
 

Tko redovno plaća račune odvoza otpada? Stalni stanovnici kvarta. Po kojoj formuli? Po količini? Kako se zna koju količinu ja ubacim mjesečno? Odokativno?

Stanovnici kvarta dobili su ključiće, no ubrzo nam oni više nisu trebali jer su podzemni spremnici bili otključani za sve koji stalno ili povremeno stanuju, borave u kvartu. Povremeni su neki vlasnici apartmana i turisti iz mnogobrojnih apartmana, korisnici parkirališta, prolaznici, mnogobrojni posjetioci raznih događaja u Areni...Oni ne odvajaju otpad nego ubacuju svoje vrećice u prvi koji im je na putu

Pula
 

Igor Belas: "Vršnjačko nasilje u velikom porastu, potrebno je preispitati i unaprijediti postojeće edukacije borbi protiv nasilja"

Iako smo vidjeli da se predmetno nasilje počelo i relativizirati razmišljanjima kako je tučnjava uvijek bilo i biti će, moramo se zapitati u kojem smjeru kao društvo idemo ako smo u 2023. godini sposobni relativizirati nasilje umjesto oštro reagirati i proaktivno djelovati preispitivanjem i unapređivanjem postojećih edukacija kako se takve stvari više ne bi počiniteljima motale po glavi, veli Belas

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.