Život

na konferenciji u znanstvenom vrtu

STEM udruge i poduzetnici zaključili: "Djeca potaknuta da mozgaju i kreiraju ključan su faktor za održivi razvoj zajednice i gospodarstva"

Monika Ivanović u ime tvrtke Infobip d.o.o. govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije, kao i o projektu Škola budućnosti


 
3 min
Istra24

Monika Ivanović u ime tvrtke Infobip d.o.o. govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije, kao i o projektu Škola budućnosti

U Znanstvenom vrtu u Puli u sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“ održana je danas konferencija na temu „Suradnjom STEM udruga i poslovnog sektora do dodane vrijednosti za održivi razvoj društva i gospodarstva“, na kojoj su svoja znanja, iskustva i mišljenja o aktualnoj situaciji te o potencijalima sinergijske suradnje za dobrobit zajednice izložili predstavnici značajnih tvrtki, udruga, akademske zajednice, javnog i razvojnog sektora.

Iva Begović ispred Arena Hospitality Grupe govorila je o dodanoj vrijednosti u ponudi usluga za njihove goste zahvaljujući suradnji sa STEM udrugama, odnosno o radionicama robotike te astroradionicama, koje redovito organiziraju za obitelji koje borave u njihovima smještajnim kapacitetima. Na navedeno se nadovezao Andrea Stanković iz Društva za robotiku Istra, koje aktivno surađuje i s tvrtkama, kako bi se djeci već od najmlađih uzrasta približila robotika te tehničke znanosti općenito, a tu su i brojna događanja za otvorenu javnost koja je udruga provodila tijekom provedbe projekta.

Monika Ivanović u ime tvrtke Infobip d.o.o. govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije, kao i o projektu Škola budućnosti.

Karin Spiech iz pulskog Aquariuma govorila je o mnogobrojnim društveno-korisnim aktivnostima uspješne pulske tvrtke, koja upravlja pulskim akvarijem smještenim u obnovljenim utvrdama na Verudeli, a bilo je isto tako riječi o suradnji s udrugom Morskim obrazovnim centrom, čije je obrazovne aktivnosti u funkciji zaštite Jadranskog mora predstavila Žana Moslavac.

Iz Istarske razvojne agencije (IDA) Tamara Kiršić istaknula je važnost suradnje realnog i civilnog sektora u ovakvim inicijativama s ciljem razvoja održivog gospodarstva te najavila dodatno ulaganje u povezivanja ovakvog tipa i u budućem Coworking centru u Puli.

Potom su, na okruglom stolu uz moderaciju Mojce Tavčar-Benčić iz Agilne agencije pod krošnjama Znanstvenog vrta o pogledu u budućnost, odnosno o izazovima i prilikama za suradnju STEM udruga i gospodarstvenika govorili: Helga Možé iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Anton Pletikos iz Zajednice tehničke kulture Pula, Branka Antunović-Piton iz Matematičkog društvo “Istra”, Neven Iveša s Fakultet prirodnih znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Milan Ljuba u ime Motortech Consulting
d.o.o., Bojan Blagonić – inovator te Vjeran Piršić iz udruge Eko-Kvarner.

Sudionici su istaknuli goruću potrebu za suočavanjem s aktualnim društvenim i okolišnim izazovima te naglasili kako se jedino uz učinkovitu suradnju svih dionika te obrazovanje djece, ali svakako i roditelja kao primjer i obrasca ponašanja, može planirati vizija održive budućnosti gospodarstva, ali i zajednice općenito.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.