Život

studenti pomažu studentima

Studenti s pulskog sveučilišta osnovali Odbor za mentalno zdravlje: "Sve više mladih treba psihološku pomoć i mi im pri tome želimo pomoći"

Anonimna anketa, koju su ispunila 193 studenta, pokazala je da je njih 130 u nekom trenutku poželjelo potražiti psihološku pomoć, a samo ih je 57 to i učinilo. Čak 38 studenata nije znalo kome se trebaju obratiti za pomoć. Većina studenata napisala je da su osjećali anksioznost i stres te da su imali napadaje panike


 
5 min
Matea Čelebija
Mateja Kurilić, FOTO: Privatni album

Anonimna anketa, koju su ispunila 193 studenta, pokazala je da je njih 130 u nekom trenutku poželjelo potražiti psihološku pomoć, a samo ih je 57 to i učinilo. Čak 38 studenata nije znalo kome se trebaju obratiti za pomoć. Većina studenata napisala je da su osjećali anksioznost i stres te da su imali napadaje panike

- Ideja o pokretanju Odbora za mentalno zdravlje pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli započela je još prije godinu dana, a potaknuta je samoubojstvom studenta u Zagrebu. Njegov prijatelj objavio je na Facebook status u kojem je pisalo da se dečko borio sa psihičkim poteškoćama i da nije znao kome se može obratiti za pomoć, ispričala nam je Mateja Kurilić, studentica treće godine računarstva na Tehničkom fakultetu u Puli.

Mateja je prije učlanjena u Studentski zbor Pula i pokretanja Odbora za mentalno zdravlje, bila članica Studentskog vijeća na Tehničkom fakultetu u Puli gdje je intenzivno radila na uvođenju promjena u studentski život svojih kolega, no ubrzo se želja za pomoći studentima prenijela i na cijelo Sveučilište.

Anketa pokazala da je jako puno studenata anksiozno

Tako je u listopadu na Sveučilištu pokrenuta anketa oko zadovoljstva nastavom za vrijeme pandemije, čiji je prvotni cilj bilo prikazati kako su se studenti snašli u novim uvjetima hibridne, a u najvećoj mjeri online nastave. No, u anketi se velik broj studenata počeo žaliti na nezadovoljstvo u svom životu.

- U anketi, koju je ispunilo 930 studenata, čak je 240 studenata izrazilo nezadovoljstvo svojim životom, pritom naglasivši se osjećaju ugroženo na nastavi uživo. Među anketiranim učenicima, bilo je šest onih koji su samoinicijativno napisali kako osjećaju da im je potrebna psihološka pomoć, rekla nam je Mateja.

Nakon odluke o osnivanju Odmora za mentalnu podršku, objavljen je javni poziv studentima da se jave i sudjeluju u radu Odbora.

"Mentalno zdravlje mene i ostalih studenata je jako loše. Prevelik broj njih odlazi u službu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Nažalost, još njih koji bi trebali ići ne idu. Neki od iznimno zainteresiranih i talentiranih studenata odustali su od studija. Smatram da ih nije bilo u tolikom broju tijekom nastave uživo. Znala sam čuti od nekih profesora kako govore da je dobar ovaj način nastave, bez da su pitali studente. Nije dobro."

Anonima izjava studenta

Brojni studenti žele sudjelovati u radu Odbora

Mateja nam je rekla kako nisu očekivali da će se javiti toliko velik broj studenata pa su proširili kvote za ulazak u Odbor koji će sada biti obogaćen za još 13 novih članova.

- Nismo očekivali da će nam se javiti tako velik broj studenata. Svi oni su u svojim motivacijskim pismima, koja su bila poprilično emotivna, izrazili želju da pomognu svojim kolegama koji osjete psihičke poteškoće. Drago mi je da su mnogi prepoznali ozbiljnost i ciljeve ovog Odbora, kazala je.

U međuvremenu je na Sveučilištu provedena još jedna anketa "Ispitivanje mentalnog stanja studenata Sveučilišta u Puli" koja je dodatno ukazala da se sve više studenata bori s anksioznošću, depresivnim mislima te da ne znaju kome se trebaju obratiti za pomoć.

Mladi ne znaju kome se mogu obratiti za pomoć

Anonimna anketa, koju su ispunila 193 studenta, pokazala je da je njih 130 u nekom trenutku poželjelo potražiti psihološki pomoć, a samo 57 to i je učinilo. Čak 38 studenata nije znalo kome se trebaju obratiti za pomoć. Većina studenata napisala je da su osjećali anksioznost i stres te da imali napadaje panike.

- Ono što je meni osobno najteže bilo kada sam vidjela rezultate ankete, je to što je čak 38 studenata izjavilo da nisu znali kome se trebaju obratiti za pomoć. Ova anketa pokazala je da Sveučilište mora provoditi njegu mentalnog zdravlja, rekla je Mateja.

Aktivnosti odbora su brojne, a uključuju i relaksirajuće aktivnosti poput pik snika, šetnji, druženja sa životinjama, raznih radionica u suradnji s nadležnim psihološkim službama u svrhu poticanja studenata na psihološki rast i razvoj.

- Studenti ne znaju kome se trebaju obratiti i gdje mogu zatražiti pomoć i zato će ovaj Odbor aktivno raditi na savjetovanju, ali i organizaciji raznih aktivnosti, kako bi se što više studenata integriralo u studentsku zajednicu.

„Cijela situacija s pandemijom na studente utječe jako loše.“

Anonima izjava studenta

Užurban način života, fakultet, studentski posao, praksa... Sve to utječe na mentalno zdravlje, a posebice sada u doba pandemije kada su se studenti udaljili od prijatelja i kolega.

Odbor će potaknuti i brojne društvene aktivnosti

- Odbor je upravo jučer formiran, a prvi sastanak planiramo odraditi već sljedeći tjedan. Želimo što prije krenuti s projektima. Planiramo pokrenuti kreativne radionice na kojima će studenti svoje negativne misli zaokupirati slikanjem ili pisanjem, zatim planiramo druženje u prirodi te šetnje pasa, rekla je Mateja.

Lucija Babić, studentica prve godine diplomskog studija informatike, odlučila se uključiti u Odbor kako bi svojim doprinosom pomogla u njegovom razvoju. Kako nam je rekla, fokusirala se na organiziranje studentskih događanja s posebnim naglaskom na druženje studenata sa životinjama.

Lucija Babić, FOTO: Privatni album
- Kroz rad u odboru za mentalno zdravlje želim potaknuti studente da ispune svoj društveni život i da se međusobno upoznaju. Ne želimo da se osjećaju sami i želimo da znaju da se imaju kome obratiti za pomoć. Za početak planiramo druženja sa životinjama kroz brojne šetnje jer dosta studenata nije iz Pule, a doma odakle su došli imaju kućne ljubimce. Svi znamo koliko životinje dižu moral i raspoloženje svakoga i mislim da će ova aktivnost upravo zato imati jako dobar utjecaj na studente, zaključila je Lucija.

Svatko tko želi dati svoj doprinos, savjet ili sugestiju, ili mu je, pak, potrebna pomoć, može se javiti na mail Odbora za mentalno zdravlje szbor-mentalno-zdravlje@unipu.hr


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.