Barban će sutra (u subotu) ponovno postati najslađa istarska placa – održava se 19. Fešta smokve i smokvenjaka, manifestacija koja već gotovo dva desetljeća valorizira smokvu kao simbol tradicije, zajedništva i bogatstva istarske kuhinje.

foto: TZ Barban
Program započinje u 13 sati svečanim otvorenjem uz nastup Barbanskih mažoretkinja i KUD-a Barban, a tijekom cijelog poslijepodneva posjetitelji će moći uživati u raznovrsnim sadržajima namijenjenima svim generacijama.

foto: TZ Barban
Na rasporedu je i Smokvenjak RUN Junior, dječja utrka s prijavama na licu mjesta, te radionica Smokva & Čentrin koja počinje u 16:30 sati. Radionica je besplatna, a svi zainteresirani svoje mjesto mogu osigurati prijavom putem e-maila udrugabarbacana@gmail.com. Za djecu je organiziran i kreativni kutak Fig Art & face painting, koji će se odvijati od 15 do 19 sati, a posebno veselo od 16 sati kada kreće oslikavanje lica i likovna radionica.

foto: TZ Barban
U 17 sati saznat će se tko ove godine nosi titulu Naj smokvenjaka, dok će kroz cijeli dan atmosferu dodatno podizati Duo Magnolija i Klapa Škerac.
Fešta donosi i bogat gastronomski program – Chef Matija Horg i Mina Gavočanova pripremat će jela na bazi smokve u kojima se spajaju tradicija i moderna kuhinja. Uz razne delicije od smokve, na štandovima će se moći pronaći i druga jela domaće kuhinje, deserti te zanimljive gastro novosti.

foto: TZ Barban
Posebnu vrijednost manifestaciji daje i više od 45 izlagača domaćih proizvoda, uglavnom s područja Barbanštine, ali i iz drugih dijelova Istre i šire.
Ulaz na manifestaciju je besplatan, a događanje se odvija na Barbanskoj placi od 13 sati. Fešta smokve i smokvenjaka još jednom potvrđuje Barban kao mjesto okupljanja, druženja i slavljenja istarske tradicije, a ujedno i idealan uvod u bablje ljeto.