Život

NEDJELJNA FOTO ROMANCA

The Smile: Simfonija Lungomare

Žalosno je što kao društvo pokazujemo tako malo obzira prema zajedničkoj baštini. Osim prirode, nekretninska pohlepa dubinski je načela i naše socijalno tkivo. Dobro da postoji umjetnost


 
2 min
Dražen Majić

Žalosno je što kao društvo pokazujemo tako malo obzira prema zajedničkoj baštini. Osim prirode, nekretninska pohlepa dubinski je načela i naše socijalno tkivo. Dobro da postoji umjetnost

Nedjeljno popodne. Šetnja poslije ručka. Destinacija Lungomare. Audio: The Smile „Wall of Eyes”. Čitav album.

Najprije o bendu. Činjenica da The Smile sviraju u Areni 15. lipnja najbolja je pulska kulturna vijest ove godine. Svaka čast ostalim ovoljetnim izvođačima, ali The Smile su trenutno jedan od najrelevantnijih svjetskih bandova. Dakle, dolazi nam grupa u naponu snage, koja stvara, dolaze ozbiljni glazbenici i kompozitori, ne radi se o nekakvim penzionerima koji pod stare dane žele još malo zaraditi na račun stare slave, nego o punokrvnim umjetnicima iz 2024. godine.

The Smile nisu nekakav side spin Radioheada. To je trenutno glavni projekt Thoma Yorkea i Jonny Greenwooda, koji pogonjeni motorikom Toma Skinnera sviraju psihodeličnu rapsodiju, simfoniju idealnu za intimnu nedjeljnu šetnju kroz šumicu Lungomare.

Dok je još ima.

Lungomare je prepun šetača. Na Valkanama se zaustavljaju kod spomenika, gledaju naslagane trupce i transparente ostale od jutrošnjeg prosvjeda aktivista koji propitkuju što je u pozadini proglašavanja dijela ceste Lungomare pomorskim dobrom. Upravo onog dijela koji se nalazi ispred budućeg hotela. Upitnika je mnogo.

Međutim, nije svaka sječa loša. Dio šume ispod pročistača, prema Gortanovoj uvali, nedavno je pročišćen i šumica puno bolje izgleda. Pulska šumarija i Grad Pula trebali bi na takav način srediti cijeli Lungomare, očistiti smeće, korov i nepotrebnu makiju, podrezati šumu da bi najbolja stabla dobila zemlje, prostora i sunca. Nakon takve intervencije čitav prostor zablista.

Dvoje mladih između dva stabla, iznad Tarzanice, razapelo je ležaljku i uživaju u popodnevnom suncu. Čitava uvala Valsaline pravi je dragulj, nama je nekako normalna pa nismo ni svjesni koliko je vrijedna.

Priroda je lijepa, društvo baš i nije. Mornar je dobrano devastiran. More je ispod Ronilačkog centra izrovalo pravu pećinu koja sada već ozbiljno narušava statiku čitavog objekta.

Žalosno je što kao društvo pokazujemo tako malo obzira prema zajedničkoj baštini. Osim prirode, nekretninska pohlepa dubinski je načela je i naše socijalno tkivo.

Sile progresa neobuzdane šibaju uzduž i poprijeko najljepših dijelova Pule. Na uzbrdici prema Verudi radi se i nedjeljom.

Progres ruši sve prepreke. Biznis je sve unosniji, šumica Lungomare sve manja, grop u želucu sve oporiji.

Srećom tu su slušalice i The Smile. Nije to bend za široke mase, ali nabavite karte na vrijeme jer će puno ljubitelja prave umjetnosti 15. lipnja pohrliti u Pulu.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.