Život

POSLUŠAJTE SAVJETE

Toplinski val povećava rizik od požara, vatrogasci poziva na oprez

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) moli građane da ne bacaju opuške, staklo i ne pale vatru na otvorenom prostoru. Osobe koje koriste roštilj u dvorištu ili na balkonu upozoravaju da ga ne upotrebljavaju za vjetrovita vremena te da obavezno ugase žar nakon njegova korištenja


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) moli građane da ne bacaju opuške, staklo i ne pale vatru na otvorenom prostoru. Osobe koje koriste roštilj u dvorištu ili na balkonu upozoravaju da ga ne upotrebljavaju za vjetrovita vremena te da obavezno ugase žar nakon njegova korištenja

Zbog toplinskog vala koji će ovih dana zahvatiti pojedine dijelove zemlje, Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) pozvala je u utorak građane na pojačan oprez zbog mogućnosti izbijanja požara, kako bi svojim odgovornim ponašanjem pridonijeli sigurnosti.

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u Hrvatskoj se očekuje prolazak toplinskog vala, koji se u srijedu i četvrtak osobito očekuje na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a u petak i na osječkom, zagrebačkom te karlovačkom području.

Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora, upozoravaju u HTZ-u.

Stoga mole građane da ne bacaju opuške, staklo i ne pale vatru na otvorenom prostoru. Osobe koje koriste roštilj u dvorištu ili na balkonu upozoravaju da ga ne upotrebljavaju za vjetrovita vremena te da obavezno ugase žar nakon njegova korištenja.

Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima. "Ako u čamcu ili prikolici ne možete ugasiti požar na siguran način u početnoj fazi, odmah ih napustite", poručuju iz HVZ-a.

"Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi".

Održavanje čiste okućnice smanjuje se mogućnost proširenja požara na okolne objekte, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca i kućni ljubimci,  jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112., poručuju iz HVZ-a.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.