Život

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

U akademskoj godini 2022./2023. dodijelit će se 1.144 državne stipendije u STEM područjima znanosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je novi pravilnik o stipendiranju redovitih studenata u STEM područjima znanosti po kojemu će iznos stipendije za nastavničke programe iznositi 4.520 kuna (600 eura) za STEM nastavničke studijske programe (matematika, fizika, kemija, biologija i informatika). Za ostale studijske programe 300 eura iznosit će 2.260 kuna (300 eura)


 
1 min
HINA
Zgrada Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Foto FaH/ Damir SENČAR

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je novi pravilnik o stipendiranju redovitih studenata u STEM područjima znanosti po kojemu će iznos stipendije za nastavničke programe iznositi 4.520 kuna (600 eura) za STEM nastavničke studijske programe (matematika, fizika, kemija, biologija i informatika). Za ostale studijske programe 300 eura iznosit će 2.260 kuna (300 eura)

U akademskoj godini 2022./2023. dodijelit će se 1.144 državne stipendije u STEM područjima znanosti, priopćilo je u petak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Državna stipendija dodjeljuje se za razdoblje od listopada 2022. do lipnja 2023. godine, stoji u Odluci o broju državnih stipendija u STEM područjima koju je donio ministar Radovan Fuchs 28. rujna.

Stipendije će se dodijeliti redovitim studentima hrvatskim državljanima, redovitim studentima državljanima država članica EU, Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske te redovitim studentima koji uživaju međunarodnu i privremenu zaštitu, koji su upisani na visoka učilišta u Hrvatskoj na preddiplomske, diplomske, integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije, preddiplomske stručne studije, kratke stručne studije i specijalističke diplomske stručne studije u STEM područjima znanosti.

Sredstva za isplatu državnih stipendija osigurana su instrumentom NextGenerationEU u sklopu Nacionalnoga programa oporavka i otpornosti 2021. - 2026..

Javni poziv bit će objavljen na mrežnoj stranici Ministarstva do 25. listopada, a prijave se podnose u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr.

Rang-liste bit će objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja Javnog poziva.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je novi pravilnik o stipendiranju redovitih studenata u STEM područjima znanosti po kojemu će iznos stipendije za nastavničke programe iznositi 4.520 kuna (600 eura) za STEM nastavničke studijske programe (matematika, fizika, kemija, biologija i informatika). Za ostale studijske programe 300 eura iznosit će 2.260 kuna (300 eura).

Cilj novoga pravilnika je povećati zanimanje studenata za rad u školama i time ublažiti probleme nedostatka nastavnika određenih predmeta, poput matematike i fizike, koji se javljaju dugi niz godina.


Nastavite čitati

Ministar Ivan Paladina najavio značajnu reformu korporativnog upravljanja državnim poduzećima

U završnoj je fazi priprema novog zakona o trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, a kao neke od njegovih smjernica Paladina je apostrofirao buduću centralizaciju modela upravljanja tim trgovačkim društvima, uspostavu sustava jasnih i mjerljivih financijskih i nefinancijskih ciljeva te njihovo praćenje od strane vlasničkih tijela, kao i transparentan postupak izbora članova nadzornih odbora, od kojih će većina biti neovisna od vlasnika

Kriminalist Dubravko Klarić: 'Marihuana je i dalje najzastupljenija. Nećemo dobiti rat protiv droge, ali dobivamo veće i manje bitke u toj borbi'

Komentirao je i učestale slučajeve korištenja kokaina i marihuane kod pripadnika Hrvatske vojske. Klarić kaže da ni jedno društvo niti jedna struktura u društvu nije imuna na zlouporabu droge, ali ističe da se protiv pošasti treba boriti smanjivanjem ponude na ilegalnim tržištima. Pritom upozorava da su droge sve više prisutnije među mladima i u ruralnim sredinama i da je primjerice marihuana, statistički i praktički gledano, prisutna na cijelom području Hrvatske u smislu ponude i potražnje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.