Poznate su zdravstvene blagodati konzumacije kestena, omiljene jesenke namirnice čija sezona upravo traje, od značajnog udjela nutritivnih sastojaka koji podržava kardiovaskularno zdravlje, blagotvornog djelovanja na probavu i izvora različitih antioksida do vitaminskog jačanja imuniteta kao i podržavanja zdravlja kostiju zbog minerala. Nije mali broj onih koji vole kuhane kestene, no čini se da ipak prednjači vrući pečeni kesten s bogatim, slatkastim i orašastim okusom koji pruža osjećaj topline i užitka.
Zbog sve skupljeg života mnogima kesteni, nažalost, ostaju nedostupni zbog prilično visoke cijene, ili si ih ljudi priušte svega par puta u sezoni, i često u manjoj količini. Slično se kupci ponašaju i sa smokvama, koji su zadnjih godina probili sve normalne cjenovne plafone. A nije da ih, kao i kestena, nema u prirodi.
Danas je na pulskoj tržnici kilogram maruna, uz postavljen natpis "100 % ZDRAV", prodavan po cijeni od 10 eura, a nešto dalje 'Pazinski kesten' po cijeni od pet eura.
- Čujte, otkupna cijena mu je tri i pole eura. Moram i ja nešto zaraditi, kaže nam prodavač 'pazinskog kestena' , dodajući da je u cijeni otkupne cijene uključen rad, odnosno branje kestena
"Kako drugi stave cijenu, tako smo stavili i mi. Dosta veliku porciju pečenih kestena prodajemo po pet eura, dok su u Umagu prodavali po 7 eura, kaže nam Marčelo Hrvatin iz OPG Motovuna, koji ima svojih desetak stabala kestena i koju je prije tri tjedna prodavao je na nedavnoj Kestenijadi u Oprtlju.
Kilogram sirovih kestena, kaže, prodaje po cijeni od 6 eura, kao i lani.
"Ali dobri su kostanji, lipi, debeli, ne uni sitni, kaže Marčelo, dodajući da svoje kestene bere sa suprugom i djecom.
- Treba se mučiti za brati. Ni lako brati, ne, zaključuje Marčelo Hrvatin.
Marun je oplemenjena vrsta kestena, te su slađi, veći i drugačije boje od klasičnih kestena. Marune se najčešće mogu naći u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage