Baštardini i Pravi

pulski apsurdi

BAKICA IZ PULE HRANILA MAČKE KRAJ ZGRADE Komunalni redar odrapio joj kaznu od 132 eura, iako živi od socijalne pomoći koja iznosi tek 172 eura

Zar da ih pustim da umru od gladi. Većinu sam uz pomoć udruge i veterinarske ambulante Andar sterilizirala i kastrirala i to kada je Grad Pula imao akciju besplatne kastracije. Znači Grad je sve to platio, a sada mi taj isti Grad ne dozvoljava da im dam jesti, pa kakva je to glupost, kakav je to apsurd, pita se ogorčeno baka* U Puli imamo potpuno apsurdnu situaciju po kojoj se hranilišta za mačke smiju postavljati na javnim površinama, no ako te iste mace nahranite - komunalci vas mogu masno kazniti


 
6 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija Saša Ergotić Licul

Zar da ih pustim da umru od gladi. Većinu sam uz pomoć udruge i veterinarske ambulante Andar sterilizirala i kastrirala i to kada je Grad Pula imao akciju besplatne kastracije. Znači Grad je sve to platio, a sada mi taj isti Grad ne dozvoljava da im dam jesti, pa kakva je to glupost, kakav je to apsurd, pita se ogorčeno baka* U Puli imamo potpuno apsurdnu situaciju po kojoj se hranilišta za mačke smiju postavljati na javnim površinama, no ako te iste mace nahranite - komunalci vas mogu masno kazniti

Nevenka Ristović, 70-godišnja bakica iz Pule, kažnjena je s 132 eura jer je hranila mačke ispred svoje zgrade u Stiglichevoj ulici.

Kaznu su joj napisali komunalni redari Grada Pule jer je, kako se navodi, "okrivljenica hranila životinje bacanjem hrane na javnu površinu".

Mačke koje hrani do svoje zgrade

Kao da sam zločinac

- Nije istina to što su napisali, da bacam hranu. Pojavili su se ovdje jedno jutro u 9 sati u siječnju, zaskočili me i slikali mobitelom i onda sam za dva mjeseca dobila kaznu, točno na 8. mart. Piše na njoj da sam okrivljenica, kao neki zločinac. Nisu me htjeli poslušati da macama hranu dajem uredno; stavim zdjelice, napunim, pričekam da pojedu i onda sve odnesem kući i tako dva puta dnevno, priča nam Nevenka.

I doista, okoliš oko zgrade promotrili smo prije njezina dolaska i nigdje nije bilo ni otpadaka ni prljavih zdjelica, a kako su približavalo vrijeme za jelo mace su se same polako okupljale.

Na meniju je u petak bila friška srdela.

- Žalila sam se, zamolila da mi ne kažnjavaju jer jednostavno nemam kako platiti kaznu. Primam socijalnu pomoć od 172 eura mjesečno, kako da preživim sa 40 eura koji mi ostanu, govori nam bakica pokazujući potvrdu o jedinom prihodu te nastavlja;

- I ovako otkidam od usta sebi i gotovo pola dajem za hranu za mačke. Već kad nemaju dom, barem za jesti nek imaju, da budu lijepe i zdrave, priča nam te dodaje da joj hranom pomažu i udruge, ali ona im i kupuje jer neke "vole suho, neke više konzervu, a i ribu obožavaju".

Svaka maca ima svoju zdjelicu

Mačke o kojima se gospođa brine, zasigurno su među najljepšima u Puli - okruglaste, buhtlaste, divnih boja, sjajne sive i krem dlake, jantarnih i zelenih očiju. Zdrave.

Na pitanje koliko maca hrani navodi nam da ih sada sigurno ima 15-20, ali da ona nije za to kriva.

Netko je lani, dodaje, pustio leglo mačića, a ona ih nije uspjela sve udomiti. Oni su odrasli i pridružili se mačkama koje je već hranila, a na hranilište povremeno stižu i mace iz okolice. Jer, veli, kako mačkama objasniti da ne dođu?

Mace su zdravi i pitome

- Zar da ih pustim da umru od gladi. Većinu sam uz pomoć udruge i veterinarske ambulante Andar sterilizirala i kastrirala i to kada je Grad Pula imao akciju besplatne kastracije. Znači Grad je to platio, a sada mi taj isti grad ne dozvoljava da im dam jesti, pa kakva je to glupost, kakav je to apsurd, pita se ogorčeno te dodaje;

Hranim gradske mačke

- Umjesto da mi pomognu, da plate koju vreću hrane, jer ja hranim gradske mačke, oni me kažnjavaju.  Mačka kojeg je netko šutnuo vodila sam veterinaru, imao je razbijen kuk, liječila ga kod kuće... jedan je susjed mačića lani tako udario da ga je usmrtio, meni su sve to nepojmljive stvari. Isto tako ne mogu shvatiti što sam ja pogriješila, pita se te još jednom naglašava da ona ne prlja okoliš zgrada.

To nam potvrđuje i nekoliko susjeda koje smo zatekli u povratku s posla.

- Ma nisu problem ni gospođa ni mačke. Veći su nam problem galebovi koji se skupljaju oko smeća, ali i ljudi iz okolice koji svoje pse vode na ovu malu zelenu površinu do naše zgrade. Sve je puno izmeta, čak se i između automobila nađe, nitko ne skuplja za svojim psima, eto to je problem, veli nam jedan susjed, dodajući da je pitao u gradu da se postavi kanta i barem tako potakne ljude da pokupe, no ništa se nije učinilo.

Mace koje hrani u susjednom dvorištu

Pitamo Nevenku je li ju netko prijavio, jer čudno kako su se komunalni našli ovdje baš u 9 ujutro kada hrani mačke.

Ona nam otkriva da sumnja na dvije gospođe koje žive u zgradi do njezine, mamu i kćer, a s kojima je tijekom prošljeg ljeta došla u sukob jer su okretale zdjelice s vodom koje je puštala macama.

Prijavile je kivne susjede?

- Pa kome može smetati, osim njima. Pokušala sam im još lani objasniti da je kazneno djelo nanositi životinjama muku i bol, a to je upravo ono što one čine kad im prolijevaju vodu, ali nisu me htjele slušati. Po cijele su dane na prozoru i gledaju. Počele su mi čak zabranjivati da hodam ispod njihove zgrade, a kćer se smijala kada je vidjela da sam dobila kaznu, priča u dahu naša sugovornica.

Zbog toga je, dodaje, dio mačaka preselila hraniti iza zgrade, u privatno dvorište jedne kuće za što je dobila dozvolu vlasnika, no dio maca ostao je i dalje tu jer su tako naučene.

- Ma sigurna sam da su one dvije lagale da onečišćujem, ali svi susjedi znaju da to nije istina. Uvijek pričekam da i zadnja maca pojede pa sve odnesem, hrana za nama sigurno ne ostaje, veli nam Nevenka, dodajući da su joj mačke glavna zanimacija u danu i sve ih, iako nisu, pazi kao da su njene.

Sanja Čubrilo iz Udruge Ruka šapi potvrdila nam je da su volonteri udruge upravo ovoj gospođi lani pomagali da uhvati i sterilizira mace oko zgrada u Stiglichevoj. Sve su mace tada označene, a udruga gospođu redovito pomaže s hranom, veli nam Čubrilo.

Kao što smo već pisali u slučaju mačka Tina, kada je predstavnica stanara bacala kućicu koji su mu stanari izradili, Grad Pula ima dvije odluke koje su u koliziji. 

Iako Komunalni red grada Pule doista zabranjuje hranjenje životinja na javnim površinama, Odluka o o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama iz 2016. godine, a koja bi se trebala primjenjivati u ovom slučaju, propisuje sljedeće;

"Držanje kućnih ljubimaca u zajedničkim prostorijama i dvorištima zgrada, kretanje kućnih ljubimaca u zajedničkim dijelovima zgrada i dvorištima zgrada te čišćenje tih prostorija i prostora od onečišćenja koje napravi kućni ljubimac, zajednički utvrđuju suvlasnici zgrade odnosno korisnici stanova kućnim redom zgrade".

Nadalje, članak 14. iste odluke veli da se na javnim površinama smiju postavljati hranilišta za mačke.

Dakle, iako Pula ima odluku o hranilištima za mačke, ona nikada nije finalizirana jer Grad, točnije tadašnji gradonačelnik Boris Miletić, nikada nije dodatnim propisima regulirao kako bi ona trebala izgledati i gdje se mogu postavljati.

Odluka o hranilištima iz 2016.

- Iako je odluka o hranilištima donesena još 2016. godine nikada nije raspisan natječaj o tome gdje će ona biti, tko će se o njima brinuti. Jesu li trenutna hranilišta po gradu legalna ili ilegalna? Hoće li Grad krenuti kažnjavati i druge ljude koji hrane mačke, da im poručimo da prestanu, tko će za sve te životinje odgovarati, pita se Čubrilo.

Sive, krem boje.... ljepotice traže dom

U Puli, dakle, kako se može zaključiti imamo potpuno apsurdnu situaciju u kojoj su hranilišta za mačke legalna, legalno je postaviti mačje kućice, no ako te iste mace nahranite - komunalci bi vas mogli masno kazniti.

Traže udomitelje

Podsjetimo i da su slobodnoživuće mačke (kako ih zakon naziva) zaštićene sve dok se stanari pojedinog kvarta ili volonteri udruga o njima brinu na primjeren način, što je u Puli sve češći primjer.

No, mace su ovdje očito neželjene i Nevenka je suglasna s tim da ih se dio, a posebice najmlađe mace, udome. Tko želi primiti u svoj dom neku od ovih ljepotica može se javiti u inbox redakcije portala Istra24.

Upit o ovom slučaju postavili smo i Gradu Puli. Odgovore očekujemo. Do tada nije na odmet podsjetiti da novootvoreni azil u Puli ima mjesta za četiri mačke! Što ćemo s gradskim mačkama, ako ih ne smijemo hraniti?


Nastavite čitati

Pula
 

Za koji trenutak počinje koncert Avril Lavigne u Areni - u Pulu stigla s ekipom od 150 članova!

Ovo će biti njen prvi nastup u Hrvatskoj. Nakon obilaska Sjeverne Amerike, Avril je u Europi, a Pula ima veliku čast ugostiti je na jednom od rijetkih samostalnih koncerata, jer na ostatku europskog dijela turneje, nastupa skoro pa isključivo, na festivalima * Ulaznice za koncert prodavale su  za 65 eura za travu, 77 eura za tribine, 88 eura za parter, te najskuplje, za plato, za 150 eura *  Kao predgrupu za svoj nastup odabrala je riječki pop-punk-rock bend Kraj programa

Pula
 

(FOTO/VIDEO) NK ULJANIK UŠAO U 2. LIGU! Trener Saša Kolić: "Igrao je Uljanik već taj rang, igrao je i viši, ali ovo je definitivno povijesni trenutak"

"Mislim da Istra zaslužuje još klubova u višem rangu. S obzirom na to da imamo prvoligaša, važno je da i mi izborimo veći rang jer onda cijela nogometna priča dobiva više smisla. Za mlade igrače je to onda dobar temelj za razvijanje jer ne mogu svi odmah ući u prvoligašku momčad. Sada bi to trebalo održavati i ispratiti i nadam se da će biti podrške i suradnje iz ostalih klubova Istre. Bez podrške Grada i Županije neće biti moguće opstati u ovoj ligi", kaže trener Kolić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.